© Isopix

Vogue wil geen minderjarige modellen meer in de mode-industrie

Het Amerikaanse blad Vogue roept de mode-industrie op om geen minderjarige modellen meer te boeken, en geeft zelf het goede voorbeeld. "Te veel jonge meisjes kloppen lange en vermoeiende dagen, en worden onder druk gezet om extreme diëten te volgen."

elvh

Samen met het Council of Fashion Designers of America (CFDA) heeft Vogue aangekondigd dat ze geen minderjarige modellen meer zullen publiceren in hun bladen. Vogue wil pionier zijn en de ongezonde situatie van te jonge meisjes in de mode-industrie, aankaarten.

In het septembernummer van de Amerikaanse Vogue, legt journaliste Maya Singer die ongezonde situatie uit. "Jonge en kwetsbare modellen worden aangenomen omdat ze in de veel te kleine sample-maatjes passen. Als de meisjes te breed of te oud geworden zijn, worden ze aan de kant gezet. Dit schaadt deze jonge meisjes, die vaak lange en vermoeiende dagen kloppen, onder druk worden gezet om extreme diëten te volgen en daarbij ook nog eens misbruikt kunnen worden door hun gebrek aan kennis over de industrie.”

Brooke Shields

Het voelt niet langer juist aan voor Vogue en daarom wil het blad geen minderjarige modellen meer publiceren. "We kunnen het verleden niet herschrijven maar we kunnen ons wel inzetten voor een betere toekomst", schrijft journaliste Singer. In het verleden zette Vogue nog de 14-jarige Brooke Shields op de cover.

Ook in 2012 nam Vogue zich voor om geen modellen meer onder de 16 te boeken, maar die regel werd ondertussen al een paar keer gebroken. Zo publiceerde Vogue Japan foto's van het 14-jarige model Thairine Garcia en stond de 15-jarige Ondria Hardin in Vogue China. Begin dit jaar stond de 16-jarige Kaia Gerber nog op de cover van de Franse Vogue.

Toch is Vogue vastberaden om met een schone lei te beginnen: geen minderjarige modellen meer in het blad. De beslissing volgt nadat uitgever Condé Nast een stappenplan naar buiten bracht om grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik in de sector tegen te gaan. Zo zijn er nu bijvoorbeeld gescheiden kleedkamers op fotoshoots.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NIET TE MISSEN