© Shutterstock

Sportapps kunnen heel verslavend zijn

Veel sporters nemen hun smartphone mee op training. Eindelijk tien kilometer kunnen lopen? Dat wordt massaal gedeeld op Facebook. Een nieuwe Britse studie toont aan dat sportapps populair zijn, maar dat het risico op sportverslaving daardoor ook toeneemt.

elvh

De Britse sportpsychologe Dr Josephine Perry die het onderzoek heeft geleid, publiceerde de resultaten op Performance in Mind. Onderzoekers volgden 255 duursporters en letten vooral op het gebruik van apps en sociale media. De focus lag op lopers, wielrenners en triatleten.

Sportapps werden vooral ontwikkeld om mensen meer aan het sporten te krijgen. En dat helpt. Je Runtastic-resultaten posten op Facebook geeft een boost en zal misschien ook je beste vriendin over de streep trekken om de sportschoenen aan te trekken.

Delen en vergelijken

Toch is er ook een keerzijde aan deze sportapps, toont Brits onderzoek aan. "Het gebruik van deze apps verhoogt vooral bij duursporters de kans op verslaving. Bij langeafstandslopers, wielrenners en triatleten loopt bijna de helft (44,7%) het risico op sportverslaving."

"Moderne sportapps en gps-systemen zoals Strava of Garmin doen amateursporters soms afwijken van hun 'echte' doelen. Het drijft hen steeds verder. En dat komt vooral doordat heel veel apps ervoor zorgen dat je je resultaten voortdurend kan vergelijken met die van andere sporters. Dit kan leiden tot verslaving of kwetsuren."

In het onderzoek gebruikten 92% van de ondervraagden gps-trackers of -horloges en 70% Facebook.

NIET TE MISSEN