© Shutterstock

Wie te weinig koolhydraten eet, kan tot vier jaar minder lang leven

Low-carb kan ervoor zorgen dat je vier jaar minder lang leeft, heeft een grootschalige Amerikaanse studie aangetoond. Koolhydraten helemaal schrappen is geen goed idee. Er te veel van eten ook niet. "Matig is het gezondst, en schrap je ze toch, denk dan aan plantaardige vervangers".

elvh

Een Amerikaanse studie, recent gepubliceerd in The Lancet Public Health onderzocht 15.400 Amerikanen gedurende 25 jaar van hun leven. "Te veel en te weinig koolhydraten zijn ongezond", is hun conclusie.

Vier jaar

Wie te weinig koolhydraten eet, kan tot vier jaar minder lang leven. Wie er dan weer te veel van eet sterft gemiddeld een jaar vroeger. Te weinig koolhydraten betekent dat je minder dan 40% van de totale calorieën uit koolhydraten haalt, te veel: meer dan 70%. Wie 50 tot 55% van de totale calorieën uit koolhydraten haalt, bleek het gezondst.

Diëten die amper koolhydraten bevatten en dus vaak aardappelen, pasta, brood, rijst of granen schrappen, betekenen meestal snel gewichtsverlies, maar blijken dus nog maar eens niet zo gezond te zijn.

Plantaardig

"Als je koolhydraten schrapt, om bijvoorbeeld snel af te vallen, is het heel belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je ze gaat vervangen. Onze studie bevestigt eerdere onderzoeken en toont ook aan dat plantaardige eiwitten en proteïnen zoals groenten, bonen, noten en zaden gezonder zijn dan dierlijke vervangers, zoals vlees of kaas", onderstreept Dr Sara Seidelmann, die het onderzoek heeft geleid. "Maar niet schrappen, en er niet te veel van eten, zorgt dus voor de langste levensduur."

NIET TE MISSEN