© BELGA

Revolutie in Davis Cup: compleet nieuw format met één jaarlijks toernooi op één plaats

De leden van de Algemene Vergadering van de Internationale Tennisfederatie (ITF) hebben donderdag het nieuwe format voor de Davis Cup goedgekeurd. 71,4 procent van de leden stemden voor, waardoor de vereiste tweederdemeerderheid bereikt werd.

Het traditionele format van de Davis Cup, drie dagen tennis met vier enkelwedstrijden en één dubbel tijdens vier lange weekends doorheen het jaar, wordt zo geschiedenis. De ITF zal het toernooi vanaf 2019 omvormen tot een jaarlijks toernooi van zeven dagen, gespeeld door zestien tot achttien landen, dat op één enkele plaats doorgaat in november, aan het einde van het seizoen.

Sportief worden de duels ingekort tot drie onderlinge duels, twee enkelpartijen en één dubbel. Het systeem van drie winnende sets wordt eveneens verlaten en vervangen door een systeem van twee winnende sets. Doordat het toernooi op één plaats doorgaat, wordt het thuisvoordeel - dat momenteel nog erg belangrijk is in de Davis Cup - volledig weggevaagd.

Vanuit financieel oogpunt bezit de ITF een bijzonder lucratieve deal met de investeringsgroep Kosmos. Het partnerschap wordt geschat op 2,5 miljard euro. Kosmos belooft de spelers een jaarlijkse prijzenpot van zo’n 17 miljoen euro. Voor de federaties wordt nog meer geld vrijgemaakt.

De Duitse federatie stelde eerder vraagtekens bij die samenwerking. “We zijn bezorgd over de ondoorzichtigheid van de financiële beloften”, klonk het. “Verder willen we het onze supporters niet ontnemen dat ze de beste spelers ter wereld aan het werk kunnen zien.”

Enkele topspelers, zoals Rafael Nadal of Novak Djokovic, toonden zich pro het initiatief. Andere grote namen binnen de tenniswereld, zoals Lleyton Hewitt, Yannick Noah en onze landgenoot Steve Darcis, drukten dan weer ernstige tegenkanting uit. Roger Federer blies warm en koud. Hij liet wel al weten te vinden “dat de Davis Cup iets moest doen”.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Davis Cup