© EPA-EFE

Vakbonden Ryanair komen begin september bijeen in Rome: “Grootste staking ooit dreigt”

Vertegenwoordigers van de piloten en het cabinepersoneel uit alle landen waar de Ierse budgetvlieger Ryanair basissen heeft, komen in de eerste week van september bijeen in de Italiaanse hoofdstad Rome. Dat vernam de Portugese krant Dinheiro Vivo van de Portugese vakbond SNPVAC. Tijdens de meeting zal een eisenbundel worden opgesteld. Als de directie van Ryanair de eisen niet inwilligt, dan dreigt de grootste staking in de geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij, waarschuwen de vakbonden.

“Het spijt ons dat het zover moet komen, maar zolang meneer O’Leary (de topman van Ryanair, red.) de onderneming op deze manier blijft leiden, is dit de enige mogelijkheid om onze ontevredenheid te tonen”, zegt Bruno Fialho van SNPVAC.

Het rommelt al langer bij Ryanair. Piloten, stewardessen en stewards pikken de volgens hen slechte arbeidsomstandigheden niet langer, terwijl de directie vreest dat toegevingen zullen leiden tot extra kosten en het verdienmodel van Ryanair onder druk zullen zetten.

Het verzet raakt ook steeds meer gecoördineerd. Na enkele acties in individuele landen, was er eind juli een tweedaagse staking van het cabinepersoneel in een viertal landen, waaronder België. En afgelopen vrijdag staakten piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers. “We zijn verenigd en we zullen tot het einde doorgaan”, aldus nog Fialho.

Ryanair liet alleen weten dat het de gesprekken over de erkenning van vakbonden in verschillende landen de komende weken en maanden wil voortzetten.

Nu in het nieuws