Fernando Alonso© McLaren F1 team

Fernando Alonso: "Maanden geleden beslist om de F1 te verlaten"

Fernando Alonso zorgde vandaag voor een schokgolf in de Formule 1 door zijn vertrek van de sport aan te kondigen. De Spanjaard nam naar eigen zeggen de beslissing om de Formule 1 te verlaten maanden geleden al.

F1journaal.be

"Na 17 wonderbaarlijke jaren in deze fantastische sport is het tijd voor verandering. Ik heb van iedere minuut tijdens deze geweldige seizoenen genoten en ik kan de mensen die ertoe hebben bijgedragen dat ze zo speciaal waren niet genoeg bedanken," aldus Alonso in een reactie op de aankondiging van zijn afscheid van de F1.

"Er resten ons dit seizoen nog enkele races en ik zal daaraan deelnemen met nog meer toewijding en passie dan ooit tevoren. Laat ons afwachten wat de toekomst brengt. Er liggen nieuwe uitdagingen om de hoek. Ik beleef één van de mooiste tijden in mijn leven maar ik moet nieuwe avonturen aangaan."

"Ik wil iedereen bij McLaren bedanken. Ik sluit het team voor altijd in mijn hart. Ik weet dat ze sterker dan ooit tevoren zullen terugkeren."

De voorbije weken waren er de wildste geruchten over de toekomstige rijdersbezetting bij McLaren. Zou Alonso voor McLaren blijven rijden. Wat met onze landgenoot Stoffel Vandoorne. Ondanks de vele geruchten en speculaties laat Alonso verstaan dat zijn beslissing niet onlangs is genomen maar dat het al veel langer vast stond dat hij eind dit seizoen de F1 zou verlaten.

"Ik heb deze beslissing enkele maanden geleden genomen en het was geen makkelijke beslissing. Desondanks wil ik Chase Carey en Liberty Media bedanken voor hun pogingen om mij van gedachten te veranderen, net als iedereen die mij gecontacteerd heeft."

Fernando Alonso wenste tot slot ook heel wat mensen uit de F1-wereld te bedanken, en uiteraard ook zijn fans over heel de wereld.

"Ik wil ook al mijn vroegere teams, teamgenoten, rivalen, collega’s, partners, journalisten en iedereen met wie ik in de Formule 1 heb samengewerkt bedanken. En in het bijzonder mijn fans over de hele wereld. Ik ben er zeker van dat onze wegen in de toekomst nog gaan kruisen," besloot Alonso.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Goed nieuws voor Vandoorne? McLaren bevestigt exit Alonso uit F1

© Photo News

F1-renstal McLaren heeft via twitter bevestigd dat ex-wereldkampioen Fernando Alonso volgend seizoen niet in de F1 zal uitkomen. Dat verhoogt de kansen van onze landgenoot Stoffel Vandoorne om ook volgend seizoen in de F1 actief te zijn.

Een droge tweet, meer had McLaren niet nodig om het afscheid van tweevoudig wereldkampioen F1 Fernando Alonso aan de sport af te kondigen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alonso is momenteel aan zijn zeventiende seizoen in de F1 bezig, zijn vijfde met McLaren. De Asturiër won in totaal 32 wedstrijden en verzamelde in die zeventien jaar 22 keer de pole en stond 97 keer op het podium. Hij won zijn wereldtitels in 2005 en 2006 en was daarmee de jongste wereldkampioen. “Er is voor iedereen een tijd om afscheid te nemen en Fernando heeft beslist dat voor hem die tijd gekomen is”, reageerde Zac Brown, de CEO van McLaren Racing. “We respecteren zijn beslissing, ook al vinden we dat hij nog steeds in een uitstekende conditie verkeert. Aan zijn competitiviteit valt niet twijfelen. Hij is op het hoogste niveau blijven presteren en dat zal hij blijven doen in de negen resterende races van het seizoen.”

De piloot zelf reageerde ook al middels een videoboodschap die via twitter de wereld werd ingestuurd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uiteraard is dit goed nieuws voor onze landgenoot Stoffel Vandoorne. Het zitje van de West-Vlaming stond de voorbije weken ter discussie maar door het afscheid van zijn Spaanse ploegmaat verhoogt de kans dat Vandoorne ook volgend jaar een F1-zitje ter beschikking heeft.

Meer sportnieuws