Verpleegsters gebruiken eigen lichaam om pasgeboren baby’s te beschermen tijdens aardbeving

Drie Chinese verpleegsters zijn echte heldinnen geworden nadat ze op gevaar voor eigen leven enkele te vroeg geboren baby’s hebben gered, toen hun ziekenhuis maandag werd getroffen door een zware aardbeving. De vrouwen twijfelden niet toen ze de schokken voelden, renden naar de couveuses en wikkelden de drie kinderen in warme dekens. Toen ze wegvluchtten, gebruikten ze hun eigen lichaam om de baby’s te beschermen tegen vallend puin. De foto van de moedige reddingsactie verspreidde zich razendsnel op sociale media, wat de dappere verpleegsters heel wat lof opleverde.

pjv

“Ik voerde net wat gegevens in op de computer, toen aardbeving begon”, aldus Hu Xue een van de verpleegsters van het ziekenhuis in de Chinese stad Yuxi. “De grond stopte niet met trillen, alle ruiten rammelden en ik besefte dat we in de problemen zaten.” De vrouw kon bijna niet vluchten omdat de vloer te hard schudde door de aardbeving die toesloeg met een kracht van vijf op schaal van Richter, maar snelde toch naar de ruimte waar de te vroeg geboren baby’s in de couveuses slapen. “Ik zag dat ze nog sliepen en nog steeds in goede gezondheid verkeerden.”

De aanwezige verpleegsters zorgden ervoor dat alle oudere kinderen werden geëvacueerd, vormden een menselijke ketting tot ze elk een baby op de arm hadden en renden naar buiten. Ze werden gefotografeerd toen ze samen op een kluitje zaten en de baby’s met hun eigen lichaam probeerden te beschermen tegen vallend puin en de koude nacht. De kinderen bleven veilig in hun armen liggen tot de ouders ze konden komen oppikken.

© Reuters

Er raakten acht personen gewonden toen de aardbeving de Chinese stad teisterde, maar er vielen geen dodelijk slachtoffers. Verschillende huizen en gebouwen raakten zwaar beschadigd, maar door het heldhaftige optreden van de drie verpleegsters kwamen alle kinderen en baby’s er zonder kleerscheuren vanaf.

Nu in het nieuws