Ook in vijver van Stadspark in Turnhout blauwalgen aangetroffen, stad neemt maatregelen

Archiefbeeld Foto: BERT DE DEKEN

Ook in vijver van Stadspark in Turnhout blauwalgen aangetroffen, stad neemt maatregelen

Print
Turnhout / Oud-Turnhout -

In de vijver van het Turnhoutse Stadspark werden dinsdag blauwalgen aangetroffen. Er geldt daarom met onmiddellijke ingang een verbod op elke vorm van recreatie op het water, inbegrepen vissen en modelbotenvaart. De stedelijke groendienst plaatste al infoborden bij de vijver om de bevolking op de hoogte te brengen.

Ook in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten zijn blauwalgbacteriën gevonden na metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De provincie Antwerpen heeft ook daar een recreatieverbod afgekondigd. Zwemmen, kajakken, waterskiën, vissen en andere vormen van zachte recreatie worden niet toegelaten totdat de gouverneur het verbod weer opheft. Overtredingen kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf of een geldboete.

Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water en die eruitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen onder andere huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Afspoelen onder de douche is een vereiste na contact met blauwalgen. Ook honden kunnen er ziek van worden, het is daarom aanbevolen ze niet te laten zwemmen op plaatsen waar de bacterie in het water zit.

Omwille van de gezondheidsrisico’s zal de lokale politie van Turnhout de komende dagen extra controleren of het recreatieverbod wordt nageleefd, zowel bij de vijver in het Stadspark als op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio