Snelwegbrug ingestort in buurt van Genua: zeker 35 doden

Vlakbij de Italiaanse havenstad Genua is een viaduct van een snelweg ingestort. Daarbij zijn al rond de 35 mensen om het leven gekomen, onder wie één kind. Gevreesd wordt dat het slachtofferaantal nog zal oplopen.

OPROEP. Bent u in Genua en was u getuige van de instorting? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam, telefoonnummer en woonplaats niet te vermelden.

Het gaat om de Ponte Morandi, een vierbaansweg die ook als het Polcevera-viaduct wordt aangeduid. De brug stortte even voor 12.00 uur in. Een structurele verzakking is een mogelijke hypothese, maar sommige media maken ook gewag van een hevig onweer op het moment van de ramp. In de regio Ligurië regent het al uren onophoudelijk. De civiele bescherming had code oranje afgekondigd. De brug, die over een afstand van 100 meter is ingestort, is één van de belangrijke verkeersknooppunten in de Ligurische hoofdstad.De A10 Genua-Savona is in beide richtingen afgesloten op het stuk tussen de afrit A7 Genua-Milaan en de afrit Luchthaven Genua.

(Lees verder onder de video)

Er zouden 35 personenvoertuigen en 3 vrachtwagens naar beneden gestort zijn. De voertuigen vielen tot wel honderd meter diep. Een deel van de brug is bovendien terechtgekomen op lager gelegen huizen en loodsen.

Circa 35 doden

© AFP

Het Italiaanse persagentschap Ansa meldt op basis van bronnen binnen de brandweer dat er minstens 35 doden zijn gevallen. Onder de doden is een meisje. Daarnaast zijn er 14 gewonden, van wie er vier levend vanonder het puin gehaald zijn. Vijf gewonden zijn in levensgevaar. Er zouden nog een tiental vermisten zijn. Alle dodelijke slachtoffers zijn inzittenden van de auto’s.

Transportminister Danilo Toninelli liet tijdens een televisieoptreden weten dat de ramp een goed voorbeeld is van de vervallen staat van de Italiaanse infrastructuur. Hij verklaarde bovendien dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het slechte onderhoud “een prijs zullen betalen”.

Enkele slachtoffers zijn al in het ziekenhuis van Genua aangekomen. Alle ziekenhuizen in de wijde omgeving zijn stand-by.

De lokale hulpdiensten krijgen steun van de collega’s van de regio’s Piemonte en Lombardije.

“Ik zag de brug instorten”

“Ik zag allemaal mensen die naar mij toe kwamen gerend, op blote voeten en doodsbang”, zegt Alberto Lercari, die op het moment van de instorting op de brug was, tegen Corriere della Sera. “Ik hoorde een enorm lawaai. Het was verschrikkelijk. Ik zag de brug instorten.”

“We stonden op een rij en zagen de tragedie zich voor onze ogen voltrekken en toen was er niets meer”, stelt een andere getuige.

© AFP

“Dit is de hel”

“Dit is de hel”, zeggen hulpverleners betrokken bij de zoekactie naar slachtoffers, tegen La Stampa. “Dat het nu gestopt is met regenen, maakt het zoeken wel makkelijker.”

“Immense tragedie”

“Ik volg met de grootste vrees de gebeurtenissen in Genua, die zich aftekenen als een immense tragedie”, zo laat de Italiaanse minister van Wegen en Verkeer Danilo Toninelli weten op Twitter. “Mijn gedachten zijn in deze uren bij de stad.”

Binnenlandminister Matteo Salvini schrijft op Facebook eveneens dat hij de situatie minuut per minuut opvolgt. “Ik bedank nu al de 200 brandweerlieden en alle andere helden die momenteel werken om levens te redden.”

Reynders

“Vanuit Italië gaan mijn gedachten naar de slachtoffers van de tragedie in Genua en hun families. We zijn solidair met de Italianen en de Italiaanse autoriteiten”, reageert minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) op Twitter.

Een structurele verzakking is een hypothese, maar sommige media maken ook gewag van een hevig onweer op het moment van de ramp. In de regio Ligurië regent het al uren onophoudelijk. De civiele bescherming had code oranje afgekondigd.

© EPA-EFE

Voorlopig gissen naar oorzaak

De brug werd in de jaren zestig gebouwd, is meer dan een kilometer lang en 90 meter hoog. Een structurele verzakking is een hypothese, maar sommige media maken ook gewag van een hevig onweer op het moment van de ramp. In de regio Ligurië regent het al uren onophoudelijk. De civiele bescherming had code oranje afgekondigd.

De brug die is ingestort geeft vanuit Genua een connectie met de A10, die richting Frankrijk gaat en met de A7, die richting Milaan gaat. Uitgerekend woensdag hebben veel Italianen vakantie, waardoor het ontzettend druk is op verschillende snelwegen in het land. Heel wat mensen zijn onderweg naar de kust en de bergen.

Volgens Autostrade per Italia stonden er renovatiewerkzaamheden gepland voor de brug. “Het werk en de status van het viaduct werden constant opgevolgd door Tronco Management Genoa”, verzekert de instantie nog.

© EPA-EFE

© AFP

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Instorting brug Genua