Bestuurder die inreed op parlement London gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten

Een bestuurder is dinsdagochtend met zijn wagen ingereden op de veiligheidsbarrières van het Britse parlement in Londen. De bestuurder is gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten, zo meldt de Metropolitan Police.

jdb

Het incident vond om 7.37 uur lokale tijd plaats aan het Houses of Parliament, in de Londense wijk Westminster. Een man, een late twintiger, ramde er met zijn zilverkleurige Ford Fiesta de veiligheidsbarrières van het parlement. Getuige Ewalina Ochab zag het allemaal voor haar neus gebeuren: “Ik denk dat de man doelbewust op de omheining is ingereden. Hij had een hoge snelheid. Er hing ook geen nummerplaat aan de voorkant van het voertuig”, klinkt het.

Tijdens zijn dollemansrit maaide de bestuurder ook enkele voetgangers en fietsers neer. Er kwamen heel wat hulpverleners ter plaatse om de eerste zorgen toe te dienen. Volgens de London Ambulance service verkeert er echter niemand in levensgevaar. “We hebben twee mensen ter plaatse verzorgd. Zij hadden geen levensbedreigende verwondingen, maar we hebben hen wel meegenomen naar het ziekenhuis”, klinkt het in een mededeling. Een vrouw wordt nog verzorgd in het ziekenhuis. Een man die ook naar het ziekenhuis werd gebracht, is ondertussen alweer naar huis.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vlak na de crash kwam de politie massaal ter plaatse. Op videobeelden die circuleren op sociale media is te zien hoe zwaarbewapende politiemensen de dader uit zijn beschadigde auto sleuren. Wat het motief is van de man, is momenteel niet duidelijk. De dader, een man van eind de twintig die nog niet geïdentificeerd is, werd opgepakt op de plaats van het incident, maar weigert momenteel elke samenwerking met de politie.

“Moedwillige aanval”

Het Britse parlement ging na het incident onmiddellijk in lockdown. Ook de straten rond het gebouw zijn momenteel afgesloten, net als het metrostation Westminster. Helikopters vliegen boven Westminster Palace. De terreurcel van de Metropolitan Police heeft een onderzoek geopend.

Volgens Neil Basu, die aan het hoofd staat van de Britse antiterreurdienst, gaat het om een “moedwillige aanval”. Er zijn geen aanwijzingen voor verder gevaar voor Londenaars, aldus nog Basu. Er werden ook geen wapens aangetroffen in de auto.

Versterkte burcht

Het Britse parlement is omgeven door veiligheidsbarrières uit staal en beton sinds een aanslag in maart 2017. Toen was een dader met een auto op Westminster Bridge in een mensenmenigte gereden. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. De dader stak ook een politieagent neer voor hij door de politie neergeschoten werd.

© REUTERS

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws