© Peter Malaise

Koppel is racisme beu en vlucht weg uit België: “Op school zijn onze kinderen bananen­vreters”

Schrijfster Tine Mortier (47) en haar man René Flores (42) zijn het leven in België beu. Weg van het gepest dat René en hun drie kinderen dagelijks moeten trotseren. René is van Ecuadoraanse afkomst, en krijgt dagelijks racistische commentaren te horen. “Op school zijn onze kinderen bananenvreters”, zo vertelt Tine haar verhaal in Het Nieuwsblad.

jtp

Tine leerde René kennen op reis in Ecuador, intussen wonen ze al 22 jaar in het West-Vlaamse Avelgem. Tine en René hebben intussen drie kinderen: Inti (21), Nando (19) en ­Loria (15). Zij schrijft kinderboeken, hij werd aannemer. Maar het racisme was nooit ver weg. “Ik dacht altijd dat het zou voorbijgaan”, aldus het koppel, dat het één na de andere voorbeeld geeft.

Zo werden hun kinderen op school al uitgescholden voor ‘negerin’, ‘bruine aap’, ‘makak’ of ‘bananenvreter’. Of worden ze tegengehouden door de politie met de vraag van wie die fiets is waarop ze aan het fietsen zijn. En of ze wel Nederlands spreken.

“Het wordt erger, elk jaar”, zegt Tine. “Het klimaat is veranderd. Harder geworden. En dus wordt de taal ook harder. Wie vroeger ook al zo dacht over mensen met een bruin kleurtje maar toen zijn mond hield, zwijgt nu niet meer. Misschien heeft het met de vluchtelingencrisis te maken. Alleen: zo veel vluchtelingen zie je niet in Avelgem.”

Dus besliste het koppel er een punt achter te zetten. Ze verhuizen op 1 september naar Zuid-Amerika, naar Costa Rica, waar ze een domein kochten van twee hectaren. Hun oudste zoon en hun dochter verhuizen mee. De middelste blijft in België, hij leerde hier zijn vriendin kennen en wil haar niet verlaten.

Nu in het nieuws