© AFP

Turkije kondigt maatregelen aan tegen valutacrisis

De Turkse autoriteiten kondigden maandag maatregelen aan om de vrije val van de lira, de Turkse munteenheid, een halt toe te roepen. De valutacrisis zorgt voor een woelig weekbegin op de Europese beurzen.

pvm

De Turkse centrale bank belooft maandag dat ze “alle noodzakelijke maatregelen” zal treffen om de financiële stabiliteit van het land te verzekeren. Zo belooft ze ervoor te waken dat de banken steeds over voldoende cash zullen beschikken. De banken hoeven voortaan ook een minder grote voorraad aan lira in reserve te houden.

De maatregelen komen er nadat de Amerikaanse dollar maandagochtend al heel even 7.42 lira waard was. De koersval van vrijdag gaat daarmee gewoon voort, die dag verloor de lira al vijftien procent tegenover de dollar. In een jaar tijd verloor de Turkse munteenheid meer dan veertig procent van zijn waarde.

Het sein voor de regering van president Erdogan en de financiële autoriteiten van het land om maandag met een actieplan te komen. Naast de beloftes van de centrale bank garandeerde de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, tevens de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan, in een reeks tweets dat hij “een aantal crisismaatregelen” neemt. Die moeten de markten laten kalmeren.

Albayrak volgens nieuwsagentschap Anadolu ook aan dat alle spaargelden op de Turkse banken veilig zijn en er geen buitenlandse valuta op bankrekeningen in lira omgezet zullen worden.

"Turkse economie is sterk"

"De Turkse economie is sterk, we nemen de nodige maatregelen naar stabiliteit", verklaarde een woordvoerder van Erdogan maandag op Twitter. "Het ministerie van Financiën, de centrale bank en de toezichthouders op het bankwezen en de financiële markten werken allemaal aan een oplossing."

President Erdogan wijt de vrije val van de lira aan een hoog oplopend conflict van zijn land met de Verenigde Staten, onder meer om de sterk verhoogde douanetarieven van de VS op staal die maandagochtend zijn ingegaan.

Ook Europa getroffen

De vrije val van de Lira laat zich ook voelen in de Europese Unie. Beleggers maken zich zorgen dat de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.

De Brusselse beurs heeft de handel maandag met verlies aangevat. Kort na opening stonden alle aandelen binnen de Bel20-index in het rood. Ook de andere Europese beurzen zijn de week begonnen met verliezen.

Nu in het nieuws