Een lang weekend Amsterdam? Dat is even ongezond als twee sigaretten

Tijdens een stedentrip zal je het zelf misschien niet doorhebben, maar op veel plaatsen is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Uit nieuw onderzoek van The European Transport and Environment Association blijkt dat een lang weekend (vier dagen) Amsterdam even slecht is als twee sigaretten roken. Maar een reis naar Praag of Istanbul is nog ongezonder…

vwh

The European Transport and Environment Association (T&E) in Brussel heeft gegevens over de luchtkwaliteit van verschillende bronnen geanalyseerd. Het doel? Kijken hoe het gesteld is met de lucht die we inademen in de tien populairste Europese steden. Vervolgens werd een vergelijking gemaakt tussen die luchtvervuiling en welke hoeveelheid sigaretten daarmee gelijkstaat, op basis van eerder onderzoek door data-analysebedrijf Berkeley Earth. Volgens T&E is het de eerste keer dat toeristische cijfers en luchtkwaliteitsgegevens worden samengevoegd om vakantiegangers te informeren over het risico dat ze kunnen lopen tijdens hun vakantie.

Vier sigaretten in Praag

Die risico’s voor de gezondheid zijn het grootst in het Tsjechische Praag of het Turkse Istanbul, waar een lang weekend gelijkstaat aan het roken van vier (!) sigaretten, dus één per dag. Een lang weekend rondwandelen in de Britse hoofdstad Londen is het equivalent van bijna drie sigaretten. In het Italiaanse Milaan zijn het drie volledige sigaretten. In de steden Amsterdam, Parijs, Rome en Wenen rook je tijdens een stedentrip passief twee sigaretten. In Dublin en Barcelona is dat er ‘maar’ eentje.

© T&E

Auto’s

“Als de luchtkwaliteit slecht is, wordt ons gezegd dat we moeten vermijden om buiten te eten of te sporten. Maar rondwandelen en eten op terrassen van restaurants is waar het in de steden om draait. Op dit moment zijn toeristen, inclusief kinderen, min of meer gedwongen om te roken”, zegt Jens Müller, coördinator luchtkwaliteit bij T&E in een statement op de site. De grootste oorzaak van de slechte luchtkwaliteit zijn de vele auto’s in steden. “Autofabrikanten zouden een deadline moeten krijgen om de rommel die ze hebben gemaakt echt op te ruimen. Als ze falen, zouden vervuilende auto’s snel uit steden moeten worden verboden om bewoners te beschermen.”

Een tip om te weten hoe verontreinigd de lucht is op citytrip? Download de gratis app Sh**t I Smokeom een idee te krijgen van het aantal sigaretten je rookt op vakantie, zonder er ook maar één aan te raken.

NIET TE MISSEN