© Shutterstock

Wordt dit superfood de nieuwe matcha?

Moringa wordt gemaakt van fijngemalen bladeren van een 'magische' tropische boom die onder meer in India voorkomt en wordt naar voren geschoven als een van de nieuwe superfoods. Stoot het ook al groene poeder matcha van de troon?

flb

Ooit van moringa gehoord? Het is geen schande als dat het geval niet is, want misschien had je het enkele jaren geleden ook in Keulen horen donderen toen de term matcha opdook. Nu zie je de Japanse groene thee echter overal opduiken: van koffie en ice teas tot in ijsjes. Of het zo'n vaart zal lopen met morgina is nog maar de vraag, maar het poeder is in elk geval aan een opmars bezig.

Het poeder is afkomstig van de bladeren van de Moringa Oleifera, die staat in India en Afrika ook bekend als 'wonderboom' of 'magische boom'. En dat is niet toevallig, beaamt ook Jed Fahey, een assistent professor in de biochemie die verbonden is aan de Amerikaanse Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ontstekingsremmend?

"De bladeren van de boom hebben sterke ontstekingsremmende en antidiabetische eigenschappen", zegt hij. "Bovendien bestaat ook de kans dat er eiwitten inzitten die tegen kanker beschermen." Al is er nog bijkomend onderzoek nodig om dat allemaal zwart wit op papier te krijgen.

Daarnaast bevat het - wel met zekerheid - de vitaminen A, B, C, E en K, calcium, ijzer, magnesium en essentiële aminozuren. In elk geval worden de bladeren al eeuwenlang medicinaal gebruikt in de landen waar de boom voorkomt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NIET TE MISSEN