© if

Rovers plukken schelpdieren van golfbrekers: "Schadelijk én illegaal”

In Oostende duiken ‘strandrovers’ op die op grote schaal schelpdieren van de golfbrekers plukken. “Dat is schadelijk én illegaal”, zegt bioloog Francis Kerckhof.

tlb, ds

Met z’n tweeën waren ze, de ‘strandrovers’ die in Oostende ge­fotografeerd werden. Met grote emmers gevuld met schaalhoorns, een eetbare zeeslak die voorkomt op ­onze golfbrekers. Mag niet, zegt Francis Kerckhof, zeebioloog van het ­Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “We zien het steeds vaker: het massaal wegplukken van wat je in de natuur kan vinden. Maar het mag niet.”

Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee bevestigt de trend. “Het gaat hier niet om liefhebberij. In Oostende ging het echt om semicommercieel oogsten”, zegt hij.

Kerckhof heeft de milieuambtenaar en de politie van Oostende op de hoogte gebracht. “Zodat die kan ingrijpen als het nog zou gebeuren.”

Zwaar vervuild

Maar waarom mag het niet? “Niemand zal het je kwalijk nemen als je kinderen met hun schepnetje wat garnalen opvissen”, zegt Seys. “Maar emmers vol schelpen wegtrekken mag niet. Je hebt een vergunning nodig om mosselen, schelpslakken of andere zeeproducten mee te nemen. Die regels zijn er omdat onze natuur die extra druk van dat massaal wegplukken niet aankan”, zegt Kerckhof. “Elke oogstpoging brengt schade aan.”

Bovendien: ook voor je gezondheid trek je maar beter geen mosselen weg van bijvoorbeeld een kaaimuur in een haven. Uit onderzoek blijkt dat ze vaak zwaar vervuild zijn met bacteriën en pcb’s.

Nu in het nieuws