Limburger rijdt solo naar zege in BK elite zonder contract

Rutger Wouters, een 27-jarige Limburger van het VP Consulting-Zannata Cycling Team, volgt Stijn De Bock op als Belgisch kampioen bij de contractloze eliterenners. Wouters won met geringe voorsprong voor Jonas Goeman en Dries Verstrepen.

fdg

Pas was de startvlag in Berendrecht gehesen of de wedstrijdradio spuwde al de rugnummers van Joren Segers en Thomas Van Opstal uit. Binnen de kortste keren haakten Dries Verstrepen, Glenn Debruyne, Jonas Goeman en Clément Fernandez hun wagonnetje aan. Kobe Vanoverschelde tekende voor een reactie, Segers kwam ten val en Fernandez loste de rol. De voorsprong van het kwartet klom op tot 1’. Kjell Van Driessche schudde aan de boom en kreeg Jeroen Eyskens, Laurent Pieters en Christophe Van Cauwenberghe met zich mee. In het peloton, dat op geringe achterstand volgde, bleef het onrustig. Angelo De Ketele, Joren Touquet, Jurgen Cop en in laatste instantie Rutger Wouters en Gill Meheus dikten de kopgroep aan tot een dozijn renners aangezien Van Opstal de rol loste.

“Half koers vond ik het de moment om te reageren”, vertelde Wouters, die wat onwennig om zich heen keek toen de perslui hem met vragen bestookten. De leraar aardrijkskunde en geschiedenis was in Stabroek aan de derde poging toe. “De eerste keer was het tegen mijn goesting omdat kasseien niet mijn ding zijn. Vorig jaar was ik op deze omloop wel in mijn sas. In de koers heb ik goed nagedacht. Een respectabel aantal overwinningen (13de zege, red.) betekent dat men me wel kent. Tenminste daar ging ik vanuit. Op minder dan tien kilometer van het einde speelde ik ridder of mis. Speculeren op mijn spurt durfde ik niet. Er werd getwijfeld en dus had ik snel een mooie voorsprong. Ik kon 50km/uur aanhouden en had in de laatste rechte lijn de wind in de rug. Deze overwinning verandert niets aan mijn status. Mijn werk opgeven om het continentale circuit in te stappen doet ik niet. Van deze trui wil ik vooral genieten”, voegde Rutger, die vrijdag 27 jaar werd, er aan toe.

Meer sportnieuws