VIDEO. NASA lanceert ruimtetuig naar de zon: tweede poging met succes

Print

Nadat gisteren de lancering uitgesteld werd, is de Parker Solar Probe zondag om 03.31 uur lokale tijd (09.31 uur Belgische tijd) met succes vertrokken naar de zon. De lancering vond plaats op Cape Canaveral in Florida.

De ‘Parker Solar Probe’ moet het eerste ruimtetuig worden dat tot op 6 miljoen kilometer van de zon nadert. Dat klinkt nog steeds ver, maar ook daar kan het al behoorlijk heet worden. In de buitenste rand van de zon, de corona, loopt de temperatuur op tot wel tien miljoen graden. Om te vermijden dat de sonde verbrandt, is die uitgerust met een hitteschild van 11 centimeter dik dat tot 1.370 graden Celsius kan verdragen.

Met de missie wil het Amerikaanse ruimteagentschap inzicht krijgen in de zogenaamde zonnewinden. De missie heeft ook een Belgisch kantje. Zo ontwikkelde het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik één van de vier instrumenten aan boord, de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Het gaat om twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind.

.

Nu in het nieuws