Voormalige medewerkers klagen Nike aan voor discriminatie

Foto: Isopix

Mode

Voormalige medewerkers klagen Nike aan voor discriminatie

Print
Twee voormalige medewerksters van Nike hebben een klacht ingediend tegen het sportkledingbedrijf wegens discriminatie van vrouwen op de werkvloer. Zij beweren dat het bedrijf vrouwen onderbetaalt, vaker mannen promoveert en klachten over seksuele intimidatie onder de tafel schuift.

Nike is door twee voormalige medewerksters aangeklaagd wegens genderdiscriminatie. Op donderdag dienden de vrouwen in kwestie hun klacht in Portland officieel in. Volgens Kelly Cahill en Sara Johnston werden zij ten opzichte van hun mannelijke collega's onderbetaald en kregen ze veel minder kansen om te promoveren. In de klacht wordt ook gesproken over de gebrekkige inzet van het bedrijf om seksuele intimidatie aan te pakken.

In de officiële aanklacht staat dit als volgt omschreven: "De carrière van vrouwen wordt afgeremd, omdat ze gemarginaliseerd worden en gepasseerd worden bij promoties. Nike beoordeelt vrouwen harder dan mannen, waardoor ze lagere lonen, kleinere bonussen en minder aandelen krijgen. Ongepast gedrag van mannen wordt verder zelden bestraft. Een vrouw die bij Nike succes wil nastreven, moet flink uitblinken ten opzichte van haar mannelijke concurrenten."

Nike reageerde zelf ook al op dit nieuws. "Wij verzetten ons tegen elke vorm van discriminatie en zetten ons in voor diversiteit en inclusie," benadrukte het bedrijf in een verklaring. "We willen al onze werknemers competitieve lonen en voordelen geven. Het merendeel van onze werknemers draagt deze waarden ook uit en respecteert andere werknemers."

In maart kwam het sportkledingbedrijf ook al in het nieuws met soortgelijke beschuldigingen. Het bedrijf ontsloeg toen elf directieleden en compenseerde 7000 werknemers met een loonsopslag.

 

 

 

 

NIET TE MISSEN