© jph

Minister Weyts draait maatregel over voorrang fietsers terug: “Fietsers kunnen voorrang niet verliezen”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts corrigeert zondagochtend de actie van het Agentschap Wegen en Verkeer over de voorrangsregel voor fietsers bij het kruisen van gewestwegen. Voor Weyts kan er geen sprake van zijn dat fietsers de voorrang die ze eerder hadden, zouden verliezen.

De minister keerde zaterdag terug uit vakantie. “Ik ben bij terugkomst uit vakantie zelf geschrokken van de interpretatie die men blijkbaar gegeven heeft aan het dienstorder van de leidend ambtenaar van AWV. Die kan voor mij niet door de beugel”, zegt hij.

“Daar waar fietsers vandaag voorrang hebben, blijven ze die houden. Punt. Ik investeer geen historisch hoge bedragen in nieuwe fietspaden, -bruggen en - tunnels om de fietsers dan mínder belangrijk te maken in het verkeer.”

Overal zelfde regel

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) besliste eerder deze week om fietsers die een drukke gewestweg moeten kruisen, niet langer voorrang te verlenen op het autoverkeer.

Het AWV zei zelf dat het de maatregel heeft genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. “Nu hebben fietsers soms wel en soms niet voorrang; door overal dezelfde regel te hanteren is de verkeerssituatie duidelijker voor alle weggebruikers.”