© BELGA

© BELGA

1 / 2

Belgian Tornados na het goud op de 4x400m: “Wat een speciale week hebben we achter de rug”

Het kan niet op voor België. Na Nafi Thiam bezorgdende Belgian Tornados ons land een tweede gouden medaille op de 4x400 meter. De drie broers Borlée aangevuld met supertalent Jonathan Sacoor lieten de tegenstand geen schijn van een kans, ondanks de onverwacht sterke tegenstand van Spanje.

gvdl

Coach Jacques Borlée opteerde voor Dylan Borlée als startloper. De jongste van de Borlées moest de stok doorgeven aan bronzen medaille Jonathan Borlée, gevolgd door Jonathan Sacoor, de wereldkampioen bij de juniores. Zilveren medaille Kevin Borlée moest dan proberen de klus definitief te klaren in het voordeel van de Belgen. Met zowel de zilveren als bronzen medaille van de individuele 400 meter in de ploeg, aangevuld met de wereldkampioen bij de juniores Jonathan Sacoor, waren de Belgen duidelijk favoriet, al was Groot-Brittannië zeker niet te onderschatten.

© BELGA

© BELGA

Dylan Borlée deed wat van hem werd verwacht, Jonathan kwam als vierde naar de koord en gaf na een sterke laatste rechte lijn de stok als tweede door aan Sacoor, achter de verrassende Spanjaarden. Sacoor hield enorm knap de Britten achter zich maar de Spanjaarden hielden verrassend stand. Kevin Borlée kreeg nog een zware klus voor de kiezen maar in de laatste rechte lijn deed de Belgische vedette wat van hem werd verwacht en hij loodste de Belgen naar goud met een schitterende tijd onder de drie minuten: 2’59”47.

“Dit was een fantastische week”, aldus slotloper Kevin Borlée. “Ik zag de Spanjaard Bruno Hortelano enorm snel vertrekken. Maar ik heb mijn race gelopen en bleef gefocust en kalm. Na 300 meter zag ik hem instorten, een gebrek aan ervaring heeft hem parten gespeeld.”

Jonathan Borlée zat een maand geleden nog in zak en as. “Ik slaagde er maar net in om me te kwalificeren voor het EK, en dan nu dit. Wat een speciale week hebben we achter de rug. Veel ploegen hebben hun beste loper eerst ingezet, waardoor het erg druk was op de piste. Dat maakte het erg lastig.”

“Dit is fantastisch. We namen het hier op tegen enorm sterke teams, zoals Groot-Brittannië en Spanje”, vervolgde startloper Dylan Borlée. “Tactisch hebben we het toch uitstekend aangepakt.”

Als derde loper nam Jonathan Sacoor het op tegen Matthew Hudson-Smith, die in Berlijn goud pakte op de 400m. En hij deed dat met verve. “Dat was mijn taak: Hudson-Smith achter me houden. Toen ik de stok aan Kevin gaf, wist ik dat het binnen was. Want hij heeft een fantastische slotronde in de benen. Lopen met de besten, dit geeft me een boost. Dit is echt het zotste jaar ooit”, eindigde de wereldkampioen bij de junioren.

Kimeli gediskwalificeerd na vijfde plaats

Eerder op de avond werd de vijf kilometer gelopen met drie Belgische deelnemers. Isaac Kimeli had lange tijd uitzicht op een bronzen medaille maar werd in de laatste rechte lijn nog voorbij gelopen door twee concurrenten. Kimeli strandde op een vijfde plaats. Achteraf kwam echter het bericht dat hij eerder in de wedstrijd een tegenstander onreglementair zou gehinderd hebben wat hem de diskwalificatie kostte. Bouchiki finishte hierdoor als tiende, Robin Hendrikx sleepte een vijftiende plaats uit de brand. Het goud ging naar het 17-jarige Noorse fenomeen Jakob Ingebritsen. De Noor pakte daags na zijn gouden medaille op de 1500 meter nu ook het goud op de vijf kilometer, voor zijn oudere broer Hendrik.

Cheetahs knap vierde

Het slotakkoord van de avond werd gezet door de Belgian Cheetahs. De Belgische meisjes liepen naar een onverwachte vier de plaats met een schitterende tijd: 3’27”69, goed voor een nationaal record. Camila Laus, de vriendin van Kevin Borlée, liep een fantastische laatste rechte lijn maar strandde op de ondankbare vierde plaats.

© BELGA

MEER OVER Kevin Borlée

Meer sportnieuws