© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AP

© AP

© EPA-EFE

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© REUTERS

1 / 12

Betoging in Roemenië loopt volledig uit de hand: honderden gewonden

Bij verschillende confrontaties tussen politie en betogers bij grootschalige protest tegen de Roemeense regering zijn in de hoofdstad Boekarest meer dan 400 gewonden gevallen.

svg

Tienduizenden Roemenen trokken vrijdagavond in verschillende steden de straat op tegen de sociaal-liberale regering. Alleen al in hoofdstad Boekarest ging het volgens nieuwsagentschap Mediafax zeker om 20.000 betogers. Ze uitten hun onvrede over de regering die naar hun mening corruptie in de hand werkt.

Ook in andere steden in het land verzamelden duizenden betogers. In Cluj-Napoca ging het volgens Mediafax om tienduizend betogers, in Sibiu om vijfduizend, in Brasov om tweeduizend en in Timisoara om tweeduizend. Ze drukten hun ongenoegen uit over de sociaaldemocraten (PSD), die de regering van Viorica Dancila domineren.

Vooral in de hoofdstad Boekarest liepen ontaardden de betogingen in gevechten met de politeie, die traangas en waterkanonnen inzette om de woedende massa tegen te houden. Het nieuwsagentschap Agerpres meldt dat tijdens die confrontaties ongeveer 440 personen gewond zijn geraakt, onder wie 24 politieagenten. Tientallen betogers zijn opgepakt.

Gastarbeiders

Het waren Roemeense gastarbeiders die deze keer tot de betogingen hadden opgeroepen. Zij zijn op dit moment op vakantie in hun land. Via sociale netwerken spraken ze af. De protesten tegen de regering die door de sociaaldemocraten geleid worden, duren al maanden. Critici beschuldigen hen ervan dat ze gestaag proberen de corruptiewetgeving af te zwakken. Ook zouden ze het werk van het gerecht ondermijnen.

Begin julistuurde de regering de vooraanstaande speciaal aanklager Laura Kövesi de laan uit. Ze had verschillende politici beschuldigd van corruptie en laten veroordelen tot een celstraf.

De machtige PSD-leider Liviu Dragnea bijvoorbeeld, die aan de touwtjes zou trekken van Dancila, die geldt als zijn handpop, kan geen minister-president meer worden. Hij is veroordeeld voor verkiezingsfraude. Ook is hij in eerste aanleg veroordeeld wegens aanzetting tot ambtsmisbruik.

Nu in het nieuws