Prachtig: apin speelt vliegtuigje met haar kleintje

‘Vliegtuigje’ spelen met je baby: het doet zich wel vaker voor bij een doorsnee gezin. Maar het spelletje is niet enkel bekend bij de mens. Ook mensapen, zoals chimpansees, hebben er een handje van weg, getuige videobeelden die het Tai Chimp Project onlangs deelde op sociale media.

wrwt

De hartverwarmende videobeelden gingen al snel viraal nadat ze aanvankelijk op het YouTube-kanaal van de organisatie terechtkwamen. Op het filmpje valt te zien hoe een chimpansee een eigen draai geeft aan het spelletje door de baby te balanceren op beide achterpoten. Het jong wordt zo een tijdlang op speelse wijze dooreengeschud, om uiteindelijk nog een dikke knuffel te krijgen van de volwassen aap.

Het is het zoveelste bewijsmateriaal dat staaft hoeveel gelijkenissen de apen met de mens vertonen. De interactie tussen elkaar is bovendien cruciaal bij de vorming van een jonge chimpansee. Net zoals bij kinderen het geval is, moeten baby-aapjes vooral kunnen stelen met de ogen om vervolgens het juiste gedrag over te nemen. In eerdere studies bleek dat chimpansees zelfs eigenschappen zoals vriendelijkheid en mededogen konden aanleren door enkele voorbeelden te zien binnen hun gemeenschap. Waar de videobeelden in kwestie zijn opgenomen, is niet bekend.

Nu in het nieuws