© Kristof Vadino

Weyts legt Airbnb geldboete ‘tot 25.000 euro’ op

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) legt internetgigant Airbnb een geldboete op, die kan oplopen tot 25.000 euro. Het Amerikaanse verhuurplatform blijft immers weigeren om gegevens van Vlaamse verhuurders door te spelen aan de inspectiediensten.

wer

De boete zou in de duizenden euro’s lopen, met in een eerste fase een maximum van 25.000 euro. Weyts beseft dat zo’n bedrag ‘peanuts’ is voor de wereldwijd opererende internetgigant, maar beklemtoont dat dit slechts de eerste stap is. ‘Als het bedrijf in Vlaanderen actief wil blijven, zal het zich in regel moeten stellen.’

‘Enkele jaren geleden hebben we afgesproken dat ze ons gegevens van hun Vlaamse verhuurders zouden verstrekken. Niet alle gegevens maar voldoende, zodat onze inspectiediensten steekproeven kunnen nemen en controleren of verhuurders in orde zijn met bijvoorbeeld de brandveiligheidsnormen. Die steekproeven houden we ook bij uitbaters van B&B’s en hotels.’

80 miljoen euro per jaar

De Vlaamse boete mag dan niet indrukwekkend zijn, Airbnb ziet overal ter wereld dergelijke procedures op zich afkomen. Begin deze week kondigde Bill de Blasio, de burgemeester van New York, nog een reglement aan, waarbij Airbnb een boete van 1.500 dollar moet betalen per adres waarvan ze geen ­details doorgeven.

Ons land telt zo’n tienduizend Airbnb-adressen, waarvan de helft in Vlaanderen. De huuropbrengsten worden in België op zo’n 80 miljoen euro per jaar geschat.

Nu in het nieuws