© AFP

Rechtbank VS veroordeelt ‘kwaadwillig’ Monsanto tot miljoenenboete

De jury van de rechtbank in San Francisco heeft de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto veroordeeld tot een boete van 290 miljoen euro nadat een tuinier het bedrijf had aangeklaagd.

svg

De 46-jarige tuinier Dewayne Johnson had Monsanto aangeklaagd omdat hij een non-Hodgskin-lymfoom (een zeldzame vorm van lymfeklierkanker) kreeg in 2014, die gelinkt werd aan het jarenlange gebruik van Roundup, een onkruidverdelger. De man is intussen terminaal ziek.

Volgens de jury van de rechtbank waarschuwde Monsanto onvoldoende voor de gevaren van de onkruidverdelger. ‘Het bedrijf is daarom kwaadwillig’, oordeelde de jury. Ook zouden onkruidverdelger Roundup en zijn professionele versie RangerPro ‘aanzienlijk’ hebben bijgedragen aan de ziekte van de tuinier.

Overgekocht door Bayer

Monsanto is pas overgekocht door het Duitse Bayer, dat aankondigde dat de naam zou verdwijnen. De naam Monsanto sleept een dermate slechte reputatie mee dat het schrappen ervan de meest logische optie was.

Dat de onderneming zo’n slechte naam heeft, hoeft niet te verwonderen. Niet alleen maakt Monsanto Roundup, de glyfosaat bevattende onkruidverdelger waarvan de verkoop aan particulieren in België verboden is wegens mogelijke nadelige effecten op de menselijke gezondheid. Monsanto is ook bekend van genetisch gemanipuleerde gewassen (zodat ze bestand zijn tegen Round­up, red.), kreeg kritiek over het patenteren van zaden en zou boeren op die manier in een afhankelijkheidspositie dwingen.

Nu in het nieuws