Wetenschappers ontdekken medicijn waardoor je zo veel mag eten als je wil zonder te verdikken

(themabeeld) Foto: shutterstock

Fit & Gezond

Geneesmiddel al goedgekeurd voor mensen en al toegepast voor andere aandoeningen

Wetenschappers ontdekken medicijn waardoor je zo veel mag eten als je wil zonder te verdikken

Print

Onderzoekers van de prestigieuze Yale Universiteit hebben mogelijk een belangrijke doorbraak gemaakt in de strijd tegen overgewicht. Ze ontdekten dat een geneesmiddel, nu onder meer al gebruikt om de oogaandoening glaucoom te behandelen, ervoor kan zorgen dat ons lichaam veel minder vet opneemt.

Als we vet opnemen in ons lichaam, wordt dat ofwel verbrand door energie te verbruiken, ofwel geabsorbeerd in ons lichaam. Dat gebeurt in onze darmen, meer bepaald via de zogenaamde ‘chylvaten’ in onze darmen. De vetdeeltjes banen zich een weg door open, knopvormige gaatjes en komen zo in onze bloedstroom terecht. Nemen we meer vet op dan we verbranden, dan neemt ons gewicht toe. We verdikken.

Wetenschappers van Yale zijn er nu echter in geslaagd om die chylvaten “plat te strijken” en te dichten, waardoor de vetdeeltjes dus veel minder in onze bloedstroom opgenomen worden, maar gewoon weer door ons lichaam worden afgescheiden. “We hebben het getest op muizen, die we onderverdeelden in twee groepen”, zegt hoofdonderzoeker Fen Zhang. “Beide groepen kregen acht weken lang een vetrijk dieet, maar de ene groep werden genetische aanpassingen doorgebracht: de chylvaten werden gedicht. Wat bleek: die groep verdikte niet, terwijl de andere muizen al snel obees werden.”

Omdat je mensen niet zomaar genetisch mag modificeren, gingen de wetenschappers op zoek naar alternatieve methoden om de vaten te dichten. En ze vonden een oplossing in een groep moleculen (‘rho kinase’ genoemd) die nu al gebruikt worden in medicijnen voor de oogaandoening glaucoom. “Bij deze behandeling zorgen de moleculen ervoor dat de druk op de oogzenuw verminderd wordt, wat blindheid voorkomt”, luidt het. De wetenschappers pleiten er nu voor dat er ook een grootschalig onderzoek komt naar de effecten van het medicijn op vetopname, gewichtsverlies en een mogelijke behandeling voor obesitas.

Nieuwe mogelijkheden

Ondanks de veelbelovende resultaten zijn er mogelijk ook minder positieve gevolgen, aldus critici. “Het afsluiten van die vaten en het voorkomen van die vetopname leidt er ook toe dat essentiële voedingsstoffen niet worden opgenomen”, schrijft professor Donald McDonald van de universiteit van Californië in het wetenschappelijke vakblad Science. “Maar al leidt deze ontdekking er wel toe dat we heel nieuwe manieren kunnen gaan onderzoeken om overgewicht te bestrijden.”

NIET TE MISSEN