Zeldzaam interview met Belgische Syriëstrijder: “Ik ben onafhankelijk en sluit me aan bij verschillende groepen”

Print
Brussel -

Jenan Moussa, een journaliste van de Arabische televisiezender Al Aan, is erin geslaagd via het internet in contact te komen met een Belgische en twee Nederlandse Syriëstrijders in Idlib. Ze leggen uit hoe de stad zich voorbereidt op een aanval van het regime, en hoe ze hun diensten aanbieden aan de aanwezige groeperingen. “Nu werk ik al onafhankelijke. Militair werken we met verschillende groepen”, zegt de Belg.

De drie noemen zichzelf Abu Abdul Rahman al-Belgiqi, Abu Mohammed al-Holandi en Abu al-Zubair al-Holandi. Alledrie zijn ze volgens de journaliste meer dan vijf jaar geleden aangekomen in Syrië, en ze beschouwen zichzelf als beschermers van het Syrische volk.

“Wij zijn terroristen als jullie daarmee bedoelen dat we mensen zijn die helpen om de onderdrukkers te doen stoppen met hun onderdrukking van het Syrische volk”, zegt de Belg. Hij was vroeger lid van het al-Nusrafront en van Islamitische Staat, maar werkt nu als onafhankelijke. “De onafhankelijken hier sluiten zich niet aan bij groepen, ze sluiten zich militair aan bij vele groepen. We zeggen dat we met tien, vijftien, twintig of dertig broeders zijn, en dat we ons militair willen aansluiten bij elke mogelijke job. Dus elke keer als het regime een aanval doet, staan we klaar om te helpen, of het nu in Idlib, Latakia, Hama of Aleppo is.”

De drie zijn zich ervan bewust dat alle ogen gericht zijn op Idlib, waarnaar talrijke strijders hun onderkomen hebben gevonden nadat ze verdreven zijn uit andere gebieden die weer onder de controle van het regime staan. Ze weten dat het regime aanvallen zal uitvoeren op de stad, en nemen dan ook voorzorgsmaatregelen. “Allereerst bereiden wij ons mentaal en fysiek voor op zo’n aanval. Door vaak Allah om vergiffenis te vragen, veel aanbiddingen te doen, en ons volledig te richten op ons geloof”, zegt een van de Nederlanders. “En fysiek bereiden wij ons natuurlijk voor door goede verdedigingen neer te zetten, zodat we alle barbaarse aanvallen van dit regime en sjiitische milities kunnen tegenhouden.”

Volgens journaliste Jenan Moussa lopen buitenlandse strijders in Idlib niet alleen het risico gedood te worden door aanvallen van het regime, maar willen ook bepaalde oppositiegroepen graag van de buitenlandse strijders afgeraken. De Belg laat echter weten garanties te hebben gevraagd “dat ze ons zeker niet zullen verraden, dat ze ons zeker niet zullen verkopen. Dat ze ons zullen beschermen met al hun weelde en hun rijkdom en hun lichaam”.

De strijders stellen ook dat ze tot op het einde zullen blijven vechten voor Idlib, al zijn er volgens de journaliste steeds meer buitenlandse strijders in Idlib die deals sluiten met hun overheden om terug te kunnen keren naar Europa. Volgens een van de Nederlanders zijn er Syrische en buitenlandse strijders die samen met hun families naar de grens met Turkije zullen trekken als het regime nadert of bepaalde gebieden in handen krijgt. Zelf heeft hij geen gezin, dus moet hij over zo’n zaken niet nadenken. “Ik ben hier omdat ik hier moet zijn. Ik leg mijn lot in de handen van Allah”, zegt hij. “Wat van mij verwacht wordt is dat ik deze bevolking bescherm als er iets gebeurt, en dat zal ik doen tot ik sterf. Als ik sterf heb ik mijn deel gedaan, inshallah (bij Gods wil, red.).”

Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, die een databank beheert met de namen van Syriëstrijders, kan de Belg niet identificeren. “We weten totaal niet wie dat is”, zegt hij. “De laatste veronderstelling is dat hij een kunya (bijnaam, red.) heeft verzonnen om anoniem te blijven. Ofwel is het een grote onbekende, ofwel is het iemand met een andere naam.” Van Ostaeyen vond in zijn databank wel één mogelijke kandidaat, maar die zou in 2016 zijn overleden. “Ze zijn ook in Nederland aan het zoeken. Ik heb al enkele berichten uitgewisseld met een Nederlandse analist, en ook daar zijn er twee mogelijkheden, maar ook die zijn overleden.”

Of de drie ook echt gestorven is, is ook niet 100 procent zeker, aangezien het nieuws van zo’n overlijden vooral berust op speculaties. Ook is het heel moeilijk om te zeggen hoeveel Belgen er nog in Syrië verblijven, aangezien het moelijk te achterhalen is hoeveel IS-strijders er nog leven en hoeveel Belgen binnen Jabhat Fateh al-Sham, het vroegere al-Nusrafront, gesneuveld zijn.

MEEST RECENT