© isopix

Internationaal gezelschap stelt zich burgerlijke partij na verijdelde aanslag door koppel uit Wilrijk

Een internationale groep mensen die aanwezig was op de bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs, heeft zich burgerlijke partij gesteld in het onderzoek naar de verijdelde aanslag. Dat heeft advocaat Rik Vanreusel woensdag gezegd op een persconferentie die georganiseerd werd door de Iraanse opposanten van de Nationale Verzetsraad van Iran (NCRI), een koepel van oppositiebewegingen tegen de Iraanse regering en ayatollah Khamenei.

Een Iraans stel, Amir S. en Nasimeh N., werd op 30 juni tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme in hun auto. De twee dertigers zouden later die dag een aanslag willen plegen hebben op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK (les Moudjahidines du Peuple Iranien) in Villepinte, nabij Parijs.

Op die bijeenkomst waren naar schatting 25.000 mensen aanwezig. Enkele van de sprekers of aanwezigen op de bijeenkomst hebben zich nu burgerlijke partij gesteld bij de onderzoeksrechter in Antwerpen. Het gaat onder meer om de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, Amerikaans kolonel op rust Wesley Martin, Amerikaans politicus Robert Torricelli en Brits parlementslid Bob Blackman. Ook de NCRI zelf heeft zich burgerlijke partij gesteld. De burgerlijke partijstelling werd woensdagochtend ingediend. De formele aanvaarding zou donderdag al een feit moeten zijn. “Met deze burgerlijke partijstelling kunnen we het dossier inkijken”, legt Vanreusel uit.

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft intussen de aanhouding Amir S. en zijn echtgenote Nasimeh N. bevestigd. Ook een verdachte die eind juni in Frankrijk werd opgepakt in het onderzoek, is overgedragen aan België. Een vierde verdachte, Assadollah Assadi, een medewerker van de Iraanse ambassade in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, werd in Duitsland opgepakt en zou het echtpaar voorzien hebben van explosieven. De diplomaat wordt binnenkort mogelijk uitgeleverd aan België.

Nu in het nieuws