© BERT DE DEKEN

Plaatselijke windhoos velt 200 bomen in Prinsenpark, code geel voor morgen

In Retie blijft het provinciaal domein Prinsenpark woensdag de hele dag gesloten omwille van de stormschade. Dat meldt de provincie Antwerpen. Zowat 200 bomen zijn er afgeknakt, wellicht door een erg plaatselijke windhoos die alles op zijn weg vernield heeft. De brandweer heeft de voorbije nacht vooral in de Kempen heel wat werk gehad met het opruimen van omgewaaide bomen. Vermoedelijk ook een gevolg van de droogte.

dst

Het Prinsenpark is een 215 hectare grote groene ruimte met bossen, heide, weilanden en waterpartijen. De storm zorgde slechts in een deel daarvan voor schade, maar de ravage is daar wel enorm. “Het lijkt alsof er een lang lint getrokken is dwars door het domein en zo verder richting Kasterlee, waar ook veel bomen omwaaiden”, zegt Nancy Wouters van de provinciale groendomeinen.

“Zelfs enkele grote eiken zijn ontworteld. Verschillende bomen en heel wat takken zijn op de wandelpaden terechtgekomen en er zitten nog veel takken los. Onze mensen doen er alles aan om de situatie zo snel mogelijk veilig te maken. Alles opruimen zal nog weken duren, maar zo lang gaan we natuurlijk niet gesloten blijven.”

Aan de ingangen van het domein zijn linten en borden geplaatst en wachters houden eventuele bezoekers ook tegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BERT DE DEKEN

© BERT DE DEKEN

Ook elders in de provincie Antwerpen knakten heel wat bomen af. Dat er overal veel bomen zijn omgewaaid heeft ook te maken met de droogte van de voorbije weken, zegt Bart Staquet van de brandweer aan VRT. “Het lijkt me niet realistisch dat het allemaal zieke bomen zijn, ik vermoed dat de droogte ervoor gezorgd heeft dat de bomen verzwakt zijn.”

Opnieuw code geel

Volgens het KMI mogen we trouwens donderdag opnieuw zwaar onweer boven ons land verwachten. Het KMI vaardigt na de middag code geel uit voor het ganse land. “In de namiddag en in het begin van de avond trekt een erg actieve regen- en onweersgolf vanuit het zuiden over ons land. De doortocht van die golf gaat gepaard met soms overvloedige regen en plaatselijk hevig onweer, mogelijk vergezeld van hagel”, klinkt het bij het KMI.

“We verwachten neerslaghoeveelheden die in sommige streken de 20 liter/m² kunnen overschrijden. De wind wakkert aan en felle rukwinden van meer dan 90 kilometer per uur zijn eveneens mogelijk.”

Noodnummer 1722 blijft actief

De Belgische noodcentrales hebben tussen de activering dinsdag om 17.00 uur en woensdagochtend 07.30 uur in totaal 1.503 oproepen gekregen op het nummer 1722. Mensen kunnen er terecht voor meldingen van wateroverlast en stormschade.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken had het nummer voor niet-dringende brandweerinterventies dinsdag geactiveerd zodat het noodnummer 112 tijdens het onweer niet overbelast zou geraken en mensen die in levensgevaar verkeren niet nodeloos moeten wachten wanneer ze 112 bellen.

De meeste oproepen (753) werden geregistreerd in Antwerpen, gevolgd door Vlaams-Brabant (378) en Oost-Vlaanderen (105).

Het nummer blijft actief voor het onweer dat morgen verwacht wordt.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio