© © VRT 2018

Canvas zet de mannen centraal in het najaar

Canvas lanceert deze herfst veel nieuwe programma’s, maar verwacht u niet aan een grote revolutie. De zender zet meer dan ooit in op haar sterktes. Daarbij zitten veel documentaires van onder andere Michael Van Droogenbroeck, Xavier Taveirne en Rudi Vranckx. Maar ook humor (De Ideale Wereld), sport (Europa League) en kwaliteitsdrama (The Handmaid’s Tale 2) maken de dienst uit.

In het najaar worden liefst negen nieuwe Vlaamse programma’s gelost, waarvan Dank Dat U Bij Ons Was op 3 september het eerste is. Hierin blikken tv-journalisten terug op de voorbije veertig jaar in hun vak. Niet alleen de huidige generatie spreekt. De makers interviewden ook onder andere Monique Delvaux, Paul Jambers, Walter Zinzen en zelfs Dany Verstraeten van het VTM-kamp. De meest opvallende spreker is gewezen VRT-baas Bert De Graeve.

Ook nieuw? Voor De Mannen, een programma waarin ‘Slimste Mens’ Xavier Taveirne praat met de eerste generatie mannen die openlijk homo waren in de jaren zestig, zeventig en tachtig. “Ik heb getwijfeld of ik dit programma moest maken”, zegt hij. “Ik zie mijn geaardheid niet als bepalend voor mijn identiteit. Ik vind het ook niet nodig om me als homo te profileren. Maar ik heb het toch gedaan omdat ik besefte dat het net die pioniers zijn die het voor mij vandaag makkelijk hebben gemaakt om onvoorwaardelijk mezelf te zijn.”

Niet alleen in Voor De Mannen, maar ook elders valt op dat Canvas deze herfst vooral een mannenclubje is. Met uitzondering van Kathleen Cools en Annelies Beck die de avond openen met Terzake, bespeuren we alleen maar mannelijke gezichten op de zender: Rudi Vranckx (in gesprek met ouders van Syriëstrijders), Michael Van Droogenbroeck (over de val van de banken), Jan-Jaap Van Der Wal (De Ideale Wereld), Frank Raes en Filip Joos (voetbal), Lieven Scheire (die met ingenieurs oplossingen zoekt voor allerhande problemen) en Bart Schols (De Afspraak). Later in de herfst start ook De Weekenden, waarin Joris Hessels van Radio Gaga praat met mensen die een cruciaal jaar in hun leven tegemoet gaan. Thomas Vanderveken maakt niet alleen Alleen Elvis Blijft Bestaan, maar ook Vlaamse Meesters waarin hij wereldberoemde Vlaamse schilderijen achterna reist.

Koloniale erfenis

Canvas zet deze herfst flink in op documentaires uit binnen- en buitenland. Meest in het oog springend is Kinderen Van De Kolonie, over onze koloniale erfenis. Er Was Eens... is een reeks over het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Naast een nieuw seizoen Belga Sport zijn er twee nieuwe Apocalypse-reeksen over de oorlog, en de natuurdocureeks Dynasty, over vijf dierenfamilies. Verder zijn er eenmalige documentaires over onder andere actrice Chris Lomme en de Gentse volkswijk Rabot.

Fictie uit alle windstreken

In afwachting van nieuwe eigen fictie brengt Canvas uitsluitend internationale series. Die komen uit Zweden (Alex), Finland (Deadwind) en Wales (Craith). Wegens groot succes brengt Canvas al snel het vervolg op The Handmaid’s Tale en deze afleveringen krijgen een prominentere plek in het schema. Ook van Top of The Lake met Nicole Kidman start begin september een vervolg. Fictie, maar niet helemaal, is Who Is America?, de geruchtmakende reeks waarin Sacha Baron Cohen, bekend van Borat, opnieuw ex-gouverneur Sarah Palin te grazen nam.

Nu in het nieuws