© Photo News

Test-Aankoop wil dat regering btw op elektriciteit weer verlaagt van 21% naar 6%

België heeft duurste stroom binnen EU

Nergens in De EU betalen gezinnen zo veel voor hun elektriciteit als in ­België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. De koppositie wordt mee bepaald door de netwerkkosten, die ook al het hoogst zijn van alle EU-landen. Test-Aankoop vraagt dat de regering de btw op elektriciteit weer verlaagt van 21% naar 6%.

Tex Van Berlaer

“De elektriciteitsfactuur is de laatste jaren gewoonweg onbetaalbaar geworden voor huishoudens.” Zo reageert de consumentenorganisatie Test-Aankoop op de laatste cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Daaruit blijkt dat inwoners van geen enkel ander EU-land zo veel betalen voor hun elektriciteit als in de Belgen. Eurostat berekende de kosten door de stroomprijs samen te tellen met de netwerkkosten, waaronder distributie en transport. Ook de btw-tarieven zitten mee in de berekening.

Zo betalen Belgische gezinnen zo’n 28 eurocent per kilowattuur elektriciteit. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde bedraagt zo’n 20 eurocent. Alleen Denemarken komt in de buurt van onze positie.

Wie een pak minder geld wil neertellen voor zijn stroom, verhuist best naar Bulgarije of Litouwen. Daar schommelen de prijzen rond de 10 eurocent.

Maar eigenlijk moet je het niet eens zo ver van huis zoeken. Ook buurlanden Frankrijk (17 eurocent) en Nederland (15 eurocent) betalen heel wat minder voor hun stroomfactuur.

Duitsland, traditioneel in de kopgroep van de duurste landen, werd evenwel niet in cijfers opgenomen.

Subsidies

Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg wordt de hoge prijs mee bepaald door kosten die de netbeheerders, zoals Infrax of Elia, moeten maken. Zo verplicht de overheid hen om zelf bepaalde subsidies toe te kennen, of om groenestroomcertificaten op te kopen. Die kosten rekenen de beheerders door aan de klanten, waardoor die zich blauw betalen aan stroom.

Voor N-VA is het een signaal om “rationeler” om te gaan met subsidies. “Overmatige subsidies die te lang te hoog blijven, zijn een grote boosdoener”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Net daarom moeten we waakzaam zijn voor de kosten die aan het nieuwe Energiepact gekoppeld zijn. Meer subsidies die verrekend worden met de energiefactuur, zoals die voor gascentrales, dreigen het totaal nog een heel eind op te krikken. ”

Oppositiepartij sp.a haalt de cijfers dan weer aan om haar eis voor een btw-verlaging kracht bij te zetten. “Die moet opnieuw naar omlaag van 21% naar 6%.” Een wens die Test-Aankoop mee onderschrijft. “De overheid moet de stroomfactuur van de gezinnen niet langer als een belastingbrief beschouwen”, klinkt het.

Voor gas in middenmoot

Tot slot nog een lichtpuntje: op het vlak van gasprijzen zitten we niet vooraan in het peloton, maar bevinden we ons ergens in de middenmoot tussen Slovenië en Tsjechië.

Nu in het nieuws