Zo vind je de ideale boekentas

Foto: Jeune Premier

Mode

Zo vind je de ideale boekentas

Print
Je oogappels zullen het niet graag horen, maar het nieuwe schooljaar staat bijna voor de deur. Een stevige boekentas is dan ook een must. Zo kies je het juiste exemplaar!

Let op de afmetingen en het gewicht

De ideale boekentas? Daar passen natuurlijk al hun spullen in. Kies voor een model dat zeker genoeg ruimte heeft voor een A4-kaft, dan ben je zeker van je aankoop. Als je weet dat een boekentas niet meer mag wegen dan 10% van het lichaamsgewicht, spreekt het voor zich dat je best voor een licht model (met versteviging aan de onderkant) kiest. Het perfecte materiaal? Dat hangt van je voorkeur af! Leer gaat langer mee, nylon is dan weer bestand tegen regenbuien.  

De perfecte trolley 

Willen jouw kids liever een trolley? Volgens Annick Hulsmans, zaakvoerder van Savanna Lederwaren te Zonhoven, hou je best met een paar dingen rekening. Heeft de school veel verdiepingen? Kies dan voor een model waarbij je de wieltjes kan afnemen. Verder dien je er op te letten dat de wieltjes zo geplaatst zijn dat ze niet tegen de kleren schuren om vlekken of slijtage te vermijden.

Extra aandachtspuntjes

Kijk of het model recht genoeg kan hangen aan de schouders van je kind om ergonomische redenen. Een boekentas met twee brede, verstelbare riemen zorgt ervoor dat de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam kan aansluiten (en verkleint zo de kans op rugklachten). De draagriemen zijn idealiter minstens 50 cm lang zijn en ter hoogte van de schouders minimum 4 cm breed. 

Verder kies je best ook voor een boekentas met minimaal 2 onderverdelingen. Zo kunnen ze het gewicht wat verdelen (de zwaarste boeken steken ze best in het compartiment dat zich het dichtst bij de rug bevindt). Dubbelcheck of er genoeg aparte vakjes aanwezig zijn zodat ze ook kleinere spullen gemakkelijk terugvinden. Controleer tot slot of de boekentas gebruiksvriendelijk genoeg is. Ingewikkelde ritsen en sluitingen die niet vlot sluiten is niet wt je kinderen nodig hebben als ze 's morgens snel moeten vertrekken.