Tv-chef trekt van leer tegen Michelingids en consorten: "Clubje van oude blanke mannen"

Foto: Isopix

Food

Tv-chef trekt van leer tegen Michelingids en consorten: "Clubje van oude blanke mannen"

Print
Chef, televisiepresentator, schrijver, journalist en culinair expert, Andrew Zimmern is het allemaal, maar een fan van de Michelingids en The World's 50 Best Restaurants is hij niet. Dat heeft hij gezegd in een interview met foodblog Extra Crispy. "Ik geloof niet dat Michelinsterren vandaag nog relevant zijn."

Culinaire gidsen zoals de Michelingids en wedstrijden zoals The World's 50 Best Restaurants blijven niet van kritiek gespaard de laatste jaren. Zo werd er al een paar keer gewezen op het gebrek aan vrouwelijke chefs en ook de constante druk die die zaken met zich meebrengen heeft al koks doen afhaken. In dat rijtje van criticasters heeft nu ook Andrew Zimmern van zich laten horen. Hij is in de VS een bekend culinair journalist en presenteert op Travel Channel onder meer de 'Bizarre Foods'-reeks.

Topje van ijsberg

Volgens hem zijn de restaurants die in de Michelingids en The World's 50 Best Restaurants worden opgenomen maar het topje van de ijsberg. "Als je kijkt naar het merendeel van de restaurants dat is opgenomen in die top 50 of naar welke restaurants Michelinsterren hebben gekregen, dan zie je dat ze een groot deel van de wereldwijde culinaire scene negeren. Ik vind dat shockerend. Zuid-Azië, Afrika en zelfs Zuid-Amerika, dat toch behoorlijk vertegenwoordigd is, worden grotendeels over het hoofd gezien", zegt hij.

Gsm als troef

"In de Michelingids zijn restaurants uit amper 25 landen opgenomen." En zelfs in landen die aan bod komen, worden heel wat plaatsen buiten beschouwing gelaten, vindt Zimmern. "Je hoeft helemaal niet van dichtbij te kijken om te zien dat het om een clubje van oude, blanke mannen gaat."

In plaats van die gids en ranglijst te raadplegen, raadt hij aan om je gsm er bij te nemen. "Je komt zo bij lokale culinaire journalisten, chefs, koks en publicaties terecht en die kunnen je beter vertellen waar je best eet in gelijk welke stad je je op dat moment ook bevindt."

"Juiste persoon"

Zimmern wil de Michelingids wel weer relevant helpen maken. "Er zijn niet veel mensen die geschikt zijn om kritiek te uiten op hoe die lijst tot stand komt, maar ik denk dat ik daar de juiste persoon voor ben. De reden daarvoor is dat ik effectief de hele wereld rondreis om overal te gaan eten."

NIET TE MISSEN