Franse chef-kok met 32 Michelinsterren Joël Robuchon overleden

Food

Franse chef-kok met 32 Michelinsterren Joël Robuchon overleden

Print

De Franse keuken rouwt. Chef-kok Joël Robuchon (73) is overleden. De man vergaarde in zijn eentje 32 Michelinsterren. De “beroemdste Franse chef” wordt beschreven als een visionair die de regels van de haute cuisine overhoop gooide.

“Joël Robuchon is maandagochtend overleden aan een hardnekkige kanker, die hij zo lang mogelijk trachtte weg te stoppen”, luidt de mededeling over Robuchons overlijden. Dat die mededeling meteen de doodsoorzaak ter sprake brengt is in het geval van Robuchon niet vreemd. De man streefde steeds meer naar de perfect gezonde keuken. “Niet volledig vegetarisch, maar toch vooral op groenten georiënteerd.”

Robuchon, een pionier van de “Nouvelle Cuisine”, kreeg 32 Michelinsterren achter zijn naam. Hij baatte restaurants uit in Parijs, Macao, Londen, Hongkong en Montreal. In Parijs was hij de mentor van de bekende Britse televisiechef Gordon Ramsay, en ook van andere grote namen zoals Eric Ripert en Michael Caines was hij een leermeester.

Aardappelpuree

Robuchons carrière was er eentje van superlatieven, en hij was jarenlang de chef met de meeste Michelinsterren ter wereld. In 1990 werd hij door GaultMillau verkozen tot Chef van de Eeuw, en in 1976 kreeg hij de titel van “Meilleur Ouvrier de France”. Hij schreef ook verschillende kookboeken, waaronder de Larousse Gastronomiqe.

Zijn stijl wordt gekenmerkt door een constante innovatie en zijn speelsheid in de keuken, die een verademing betekende voor de vaak kleingeestige Franse keuken, aldus persagentschap Associated Press. Hij was eveneens bekend voor zijn gerechten met aardappelpuree.

Robuchon verloor de strijd tegen kanker.

NIET TE MISSEN