Zomer van 2018 heeft nu al meer warme dagen dan legendarische zomer van 1976

Foto: Simon Mouton

Zomer van 2018 heeft nu al meer warme dagen dan legendarische zomer van 1976

Print

De zomer van 2018 telt sinds zondag meer warme dagen dan de legendarische zomer van 1976. In Ukkel is zondag immers de 51ste zomerdag van dit jaar geteld, en in 1976 waren er in totaal 50 zomerdagen. Toch lijkt op de korte termijn (even) een einde te komen aan de hittegolf, want de voorspellingen wijzen uit dat het dinsdagavond zou onweren boven Vlaanderen.

Sinds zaterdag hebben we officieel de tweede hittegolf van deze zomer te pakken. Dat is uitzonderlijk, aangezien het sinds 2006 geleden was dat we meer dan één hittegolf in eenzelfde jaar hadden.

Nu kunnen we een nieuw weerfeitje toevoegen aan de lijst: zondag is het de 51ste zomerdag van het jaar, meer dan in de legendarisch warme zomer van 197. Een zomerdag is een dag waarop de maximumtemperatuur 25 graden Celsius of meer bedraagt. In een normale zomer hebben we zo’n 28 zomerdagen in Ukkel.

“Zaterdag hadden we exact 50 zomerdagen, dat was evenveel als in de grote zomer van 1976”, aldus VRT-weerman Frank Deboosere. “Vanaf vandaag, zondag, kunnen we dus zeggen dat we de grote zomer van 1976 overtroffen hebben wat betreft het aantal zomerdagen.”

Een record is het (nog) niet: de zomer van 1947 telde maar liefst 66 zomerdagen. “Misschien halen we dat de volgende weken wel nog”, klinkt het.

Verkoeling vanaf dinsdagavond

Toch lijkt er op de korte termijn ook wat verkoeling aan te komen. Zondagnamiddag krijgen we volgens het KMI weliswaar nog volop zon met maxima tussen 23 à 24 graden aan zee en in Hoog-België, en 30 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen. En ook maandag blijft het zeer warm met maxima van 27 graden aan zee en 34 graden in de Kempen.

Dinsdag wordt het eerst nog zeer warm met maxima van 31 of 32 graden aan zee en in Hoog-België, tot maar liefst 36 graden in de Kempen. Maar later die dag ontstaan dan (eindelijk) stapelwolken en vergroot ’s avonds en ‘s nachts de kans op onweer. Ook woensdag blijft het wisselend bewolkt met kans op buien en onweer (met maxima tussen 27 en 30 graden), en donderdag neemt de kans op onweer nog toe.

Vrijdag zou het dan even droog worden (met maxima die schommelen rond 23 graden), maar zaterdag neemt de bewolking weer toe en kan het later op de dag kan het gaan regenen. Ook zondag wordt wisselvallig met soms regen of buien.

Nu in het nieuws