Er komt geen einde aan voor Alaphilippe: Fransman wint na Waalse Pijl en bolletjestrui nu ook Clásica San Sebastián

Foto: EPA-EFE

Er komt geen einde aan voor Alaphilippe: Fransman wint na Waalse Pijl en bolletjestrui nu ook Clásica San Sebastián

Print

Julian Alaphilippe heeft zaterdagnamiddag de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Fransman van Quick Step Floors was de rapste in een sprint met twee tegen de Nederlander Bauke Mollema in een warme editie van de enige Spaanse klimklassieker. Van Avermaet finishte als vierde. De finale werd ontsierd door een zware valpartij waarbij het gros van de favorieten tegen de grond ging. Vooral Landa (Movistar) en Bernal (Team Sky) zijn er erg aan toe.

Het voorspel van de 229 kilometer lange klimklassieker in Spaans Baskenland duurde 170 kilometer en werd verzorgd door zes vluchters: Lluís Mas (Caja Rural - Seguros RGA), Cyril Barthe (Euskadi Basque Country - Murias), Aritz Bagües (Euskadi Basque Country - Murias), Sergio Rodríguez (Euskadi Basque Country - Murias), Pablo Torres (Burgos - BH) en Loïc Chetout (Cofidis, Solutions Crédits). De vier Spanjaarden en de twee Fransen kozen na tien kilometer het ruime sop, kregen lange tijd een vrijgeleide en werden uiteindelijk één voor één opgepeuzeld door het peloton. Cyril Barthe deed zijn Baskische werkgever een plezier door als laatste vluchter over te blijven en de bergprijs te pakken, maar Team Sky dichtte uiteindelijk het gat op de 22-jarige Fransman.

De dubbele beklimmingen van de beruchte Jaizkibel (7,5 kilometer aan 5,8%) en Alto Arkale (3,2 kilometer aan 5,5%) zorgden voor een eerste flinke schifting. Pieter Serry (Quick-Step Floors) glipte attent mee toen Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Winner Ancona (Movistar) aan de boom schudden op de laatste keer Alto Arkale. Veel speelruimte kregen ze echter niet van het peloton.

Zware valpartij: Bernal en Landa roerloos op het asfalt

Het beslissende moment van de wedstrijd viel vlak na de eerste passage van de finishlijn. In de zenuwachtige aanloop naar de Murgil Tontora (een soort Muur van Hoei op acht kilometer van de streep) gingen zowat het gros van de topfavorieten tegen de grond door een domme actie van de Amerikaan Benjamin King (Dimension Data): Roglic, Landa, Gallopin, Izagirre,... Vooral Sky-toptalent Egan Bernal was er erg aan toe. De Colombiaan die in de voorbije Tour de France in dienst van Froome en Thomas zoveel indruk had gemaakt bleef roerloos op het asfalt liggen (lees meer).

Wat overbleef van het peloton raasde in volle vaart naar de voet van de Murgil Tontora (1,8 kilometer aan gemiddeld 11,3%). Daar brak de grote groep onder impuls van de jonge Nederlander Antwan Tolhoek helemaal in stukken. Vlak voor de top werd hij voorbijgesneld door zijn ervaren landgenoot Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en de Franse favoriet Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Greg Van Avermaet ging bergop lang mee met dat duo, maar kon zijn wagonnetje net niet aanhaken in de laatste hectometers.

 

 

Dat bleek fataal voor onze landgenoot. Mollema en Alaphilippe breidden hun voorsprong in de afdaling naar San Sebastian uit op Van Avermaet en mochten sprinten voor de zege. Alaphilippe begon vanop de kop, Mollema kwam er niet meer over. De Franse topper van Quick Step Floors maakt zijn absoluut topseizoen met de zege in de Clasica San Sebastian nog wat fraaier. Leest u even mee: de Waalse Pijl, twee ritzeges en de bolletjestrui in de Tour, twee ritzeges in de Ronde van het Baskenland, een ritzege in de Dauphiné en eentje in de Colombia Oro y Paz. En nu dus de Clasica San Sebastian. Bauke Mollema (winst in 2016, derde in 2017, tweede in 2018) staat voor het derde jaar op een rij op het podium in San Sebastian.

Er komt geen einde aan voor Alaphilippe: Fransman wint na Waalse Pijl en bolletjestrui nu ook Clásica San Sebastián
Foto: EPA-EFE

Uitslag

1. Julian Alaphilippe (Quick Step Floors, Fra)

2. Bauke Mollema (Trek-Segafredo, Ned)

3. Anthony Roux (Groupama-FDJ, Fra) +16”

4. Greg Van Avermaet (BMC, Bel)

5. Julien Simon (Cofidis, Fra)

6. Rigoberto Uran (EF Education First, Col)

7. Ion Izagirre (Bahrain-Merida, Spa)

8. Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo, Ned)

9. Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo, Ned)

10. Antwan Tolhoek (Team LottoNL-Jumbo, Ned)

Er komt geen einde aan voor Alaphilippe: Fransman wint na Waalse Pijl en bolletjestrui nu ook Clásica San Sebastián
Foto: EPA-EFE
Meer sportnieuws