Schedeltrauma voor Tour-revelatie Bernal, zwaar verdict voor Landa na horrorcrash in Clasica San Sebastian

Foto: rr

Schedeltrauma voor Tour-revelatie Bernal, zwaar verdict voor Landa na horrorcrash in Clasica San Sebastian

Print

De Clasica San Sebastian ging bijna de plaatselijke ronde in toen voorin het peloton een zware valpartij plaatsvond. Enkele favorieten gingen hard tegen de grond. Vooral Team Sky-toptalent Egan Bernal en Movistar-kopman Mikel Landa waren erg aan toe. Bernal liep daarbij een schedeltrauma op.

LEES OOK: Er komt geen einde aan voor Alaphilippe: Fransman wint na Waalse Pijl en bolletjestrui nu ook Clásica San Sebastián

Het fatale moment van de wedstrijd viel vlak na de eerste passage van de finishlijn. In de zenuwachtige aanloop naar de Murgil Tontora (een soort Muur van Hoei op acht kilometer van de streep) gingen het gros van de topfavorieten tegen de grond door een domme actie van de Amerikaan Benjamin King (Dimension Data): Roglic, Gallopin, Izagirre,... Vooral Sky-toptalent Egan Bernal en Movistar-kopman waren Mikel Landa waren er erg aan toe.

Landa lag op zijn zij en moest op een draagberrie afgevoerd worden. Hett verdict was dan ook zwaar met een gebroken ruggenwervel. "Hij ondergaat zondag verdere controles", meldt Movistar op haar Twitteraccount. "Hij moet de komende twee tot drie weken absolute rust nemen."

Bij Team Sky was er meer paniek want Egan Bernal bleef minutenlang roerloos liggen op het asfalt. Volgens de medische update heeft Bernal een schedeltrauma, gebroken tanden een gescheurde lip en mogelijk een kaakbeenbreuk opgelopen. De jonge Colombiaan had de voorbije weken nog een belangrijke rol gespeeld in de Tour-zege van Geraint Thomas en was één van de topfavorieten voor de zege vandaag.

 

 

King: “Mijn oprechte excuses”

Benjamin King, de veroorzaker van de crash, excuseerde zich achteraf op Twitter. “Ik wil mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden aan de renners die vandaag gecrasht zijn door mijn toedoen. Ik keek achterom op zoek naar mijn ploegmakkers toen de renner naast me mijn voorwiel aantikte. Het is verschrikkelijk als je zoiets zelf overkomt, maar nog veel erger als je ook anderen daarmee schade berokkent. Ik hoop dat iedereen ok is.”

Meer sportnieuws