EK ZWEMMEN. Croenen wel, Lecluyse niet in Europese finale

Foto: BELGA

EK ZWEMMEN. Croenen wel, Lecluyse niet in Europese finale

Print

Wisselend succes zaterdag voor de Belgen op het . Louis Croenen slaagde er wel in om zich te kwalificeren voor de Europese finale op de finale 200 meter vlinderslag. Fanny Lecluyse heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter schoolslag.

Geen halve finale voor Lecluyse

EK ZWEMMEN. Croenen wel, Lecluyse niet in Europese finale
Foto: BELGA

In de eerste halve finale tikte Lecluyse vanuit baan zeven als zesde aan in 1:07.85. Daarmee was ze 32 honderdsten sneller dan ‘s ochtends in de reeksen, toen ze met 1:08.17 voor de twaalfde tijd tekende. Haar Belgische record uit 2015 bedraagt 1:07.29.

Lecluyse zette de tiende tijd neer van de zestien halvefinalisten. De snelste acht stootten door naar de finale van zondag (18u25). De Russin Yuliya Efimova zwom met 1:05.77 de snelste chrono, de Italiaanse Martina Carraro plaatste zich met 1:07.61 als achtste en traagste.

De 26-jarige Lecluyse is er al voor de zesde keer bij in een EK groot bad maar haalde nog nooit een medaille. Dat lukte de West-Vlaamse wel al drie keer in een EK kortebaan, met goud op de 200 meter in 2015 als uitschieter.

Croenen wel naar de finale

EK ZWEMMEN. Croenen wel, Lecluyse niet in Europese finale
Foto: AFP

Louis Croenen heeft zich wel geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. In de eerste halve finale tikte Croenen vanuit baan drie als vierde aan in 1:56.48. Daarmee was de 24-jarige Croenen 63 honderdsten sneller dan eerder op de dag in de reeksen. Toen klokte hij 1:57.11, de achtste tijd in de kwalificaties. Zijn Belgische record uit 2015 bedraagt 1:55.39.

Croenen zette de zesde tijd neer van de zestien halvefinalisten. De Hongaar Tamas Kenderesi noteerde met 1:55.16 de snelste chrono. De finale wordt zondagavond (19u45) gezwommen.

De Kempenaar neemt in Glasgow deel aan zijn vierde EK langebaan. Twee jaar geleden eindigde hij in de EK-finale van de 200 vlinder in Londen als zesde. Enkele maanden later haalde hij op hetzelfde nummer ook de olympische finale in Rio (achtste).

Aerents, Borisavljevic en Vanluchene sneuvelen in reeksen 100m vrije slag

Jasper Aerents, Valentin Borisavljevic en Emmanuel Vanluchene hebben de halve finales van de 100 meter vrije slag niet gehaald. Het Belgische trio sneuvelde in de kwalificatiereeksen.

Aerents zette in de zesde reeks een tijd van 49.97 neer, Borisavljevic klokte in diezelfde reeks 50.02. Vanluchene zwom in de achtste reeks ook naar 50.02. Aerents eindigde met die chrono 34e, Borisavljevic en Vanluchene deelden de 38e stek.

Jasper Aerents, Valentin Borisavljevic en Emmanuel Vanluchene hebben zaterdag op het EK zwemmen in het Schotse Glasgow de halve finales van de 100 meter vrije slag niet gehaald. Het Belgische trio sneuvelde in de kwalificatiereeksen. Alleen de zestien snelste zwemmers van de kwalificaties plaatsten zich voor de halve finales.

De Rus Vladislav Grinev (48.38) tekende in de reeksen voor de snelste tijd. De Italiaan Alessandro Miressi (48.53) en de Rus Danila Izotov (48.57) volgden.

De halve finales staan later op de dag op de planning.

Meer sportnieuws