Die tjirpende krekel is gewoon een sprinkhaan

De Grote Groene Sabelsprinkhaan is de jongen die u hoort. Foto: IMAGEGLOBE

Het is een hete zomer vol nachtconcerten, maar...

Die tjirpende krekel is gewoon een sprinkhaan

Print

Hoor een krekel tjirpen en je waant je meteen op vakantie in het zuiden. Deze zomer zorgen ze ook voor nachtconcerten bij ons. Denken we toch. “Dat zijn meestal gewoon sabelsprinkhanen”, klinkt het bij Natuurpunt.

Een ongeoefend oor zal het verschil tussen het mechanische geluid van de grote groene sabelsprinkhaan niet onderscheiden van het melodieuze tjirpen van een boomkrekel. Daarom krijgen ze bij Natuurpunt ook zo veel waarnemingen binnen van mensen die denken een krekel te hebben ontdekt. “Krekels leven maar op een twintigtal plaatsen in Vlaanderen, bijvoorbeeld in de bosranden van de Limburgse Kempen”, zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt. “Het soortgelijke geluid van de grote groene sabelsprinkhaan hoor je werkelijk overal. Het is een soort die vijftig jaar geleden al ingeburgerd was in Vlaanderen en waarvan de populatie tot op vandaag is blijven groeien.” Al zal je hem niet snel tegenkomen. “De sprinkhaan houdt zich het liefst schuil in struiken, bomen of dicht opeengepakte grassen”, zegt Lambrechts.

En toch...

Natuurpunt voorspelt wel dat we in de toekomst steeds vaker échte krekels zullen horen. “Ze rukken door de klimaatsverandering ook op naar ons land.”

Voorlopig zal je het ’s nachts dus vooral moeten stellen met de coverband.

Nu in het nieuws