Ozon-informatiedrempel in Antwerpse meetstations overschreden

Themabeeld. Foto: BELGA

Ozon-informatiedrempel in Antwerpse meetstations overschreden

Print
Dessel / Schoten -

De Europese ozon-informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht is vrijdag in 33 meetstations overschreden. In zes meetstations bleven de ozonwaarden onder de informatiedrempel. Om 20 uur werd de grens van 180 microgram per kubieke meter nog op 26 plaatsen overschreden. Dat bijkt uit cijfers op de website van de Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). In de provincie Antwerpen werd in Schoten en Dessel de drempel overschreden.

De hoogste ozonwaarden werden opgemeten in Sint-Pieters-Leeuw (238), Neder-over-Heembeek (234) en Haren (233). Daar benaderde de ozonconcentratie de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter. In de provincie Antwerpen werd in de stations van Dessel en Schoten de drempel overschreden, respectievelijk met 202 microgram en 206 microgram ozon per kubieke meter.

Twaalf van de meetstations waar een overschrijding van de informatiedrempel werd vastgesteld, liggen in Vlaanderen. In Brussel werd de informatiedrempel in zeven meetstations overschreden.

De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht. Vanaf zaterdag verbetert de luchtkwaliteit en zouden de ozonconcentraties terug dalen, verwacht Ircel.

Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio