Brusselse binnen- en buitenring weer vrij, twaalf uur na zwaar ongeval

Na de binnenring eerder op de ochtend is donderdag ook de buitenring in Halle weer opgesteld voor alle verkeer. De ring was in beide richtingen lange tijd volledig afgesloten na een ongeval woensdagavond.

Het ongeval gebeurde tijdens de avondspits op de Brusselse buitenring, ter hoogte van Halle. De vrachtwagen botste tegen de middenberm en kwam op zijn zijkant tot stilstand. De truck kwam tot stilstand onder de brug van de lokale weg Draspop.

Het voertuig, dat een lading papier vervoerde, vatte onmiddellijk vuur, met een felle rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Maar de brug raakte ernstig beschadigd door de hitte en het vuur. “De brug zelf werd bij het ongeval niet aangereden. Maar het is een van de stalen “liggers” die beschadigd raakte. Uit de eerste vaststellingen van de ingenieurs van de Vlaamse overheid, bleek wel dat de brug nog stabiel is. Er is met andere woorden geen instortingsgevaar.”

Door die extra controles waren zowel binnen- als buitenring lange tijd volledig afgesloten. De takelwerkzaamheden namen lang in beslag, maar daarnaast moest op de plaats van de brand ook de stabiliteit van de brug gecontroleerd worden door ingenieurs. Zolang er geen zekerheid was dat de brug geen veiligheidsprobleem stelde, mocht er geen verkeer door.

Bovendien werden er tijdens de ruimingswerken technische complicaties vastgesteld. Zo bleek er een hydraulische leiding geraakt bij het takelen. De ruimingswerken namen hierdoor langer in beslag dan verwacht. Toch kon de binnenring donderdagochtend intussen vrijgemaakt worden. Dat gebeurde donderdag rond 5.40 uur. Rond 6.25 uur werd ook de buitenring weer helemaal opengesteld.

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

Nu in het nieuws