IS eist aanslag op wielertoeristen in Tadzjikistan op

IS eist aanslag op wielertoeristen in Tadzjikistan op

Print

Amaq, het persagentschap van IS, heeft maandagavond bekendgemaakt dat de aanval op wielertoeristen in het zuiden van Tadzjikistan het werk is van de terreurgroep. De fietsers werden eerst aangereden door een auto en vervolgens neergestoken met messen. “We hebben gehoor gegeven om burgers van coalitielanden aan te vallen”, klonk het in een mededeling.

Een groep van zeven fietsers bestaande uit toeristen uit de Verenigde Staten, Zwitserland en Nederland was zondag onderweg voor een lange tocht door het Pamirgebergte toen ze in de regio Danghara, zowat 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Doesjanbe, werden aangereden door een wagen uit de andere richting. Snel werd duidelijk, via amateurbeelden, dat het niet om een verkeersongeluk maar wel degelijk om kwaad opzet ging. Na het ongeval stapten de passagiers uit de wagen om de wielertoeristen die ze net hadden aangereden nog aan te vallen met messen.

Amaq News Agency, het persagentschap van IS, liet in een verklaring weten dat de aanval het werk is van de terreurorganisatie. Meer details of bewijzen werden echter niet prijs gegeven. “De aanvallers waren soldaten van Islamitische Staat en hebben gehoor gegeven aan de opdracht om burgers van de ‘coalitielanden’ aan te vallen”, klinkt het in een mededeling.

IS eist aanslag op wielertoeristen in Tadzjikistan op
Statement van Amaq Foto: Twitter

Volledig in shock

Ook het relaas van de Vlaamse wielertoerist Nicolas Moerman lijkt de theorie van kwaad opzet te ondersteunen: de Gentenaar vertelde eerder vandaag aan VRT NWS hoe hij net een lift had gekregen van een vrachtwagenchauffeur naar de hoofdstad, toen ze aan de kant van de weg fietsers zagen die teken deden dat ze moesten stoppen.

Moerman: “We zijn onmiddellijk gestopt, uitgestapt, en hebben gevraagd wat er aan de hand was. Er lagen verschillende fietsers op de grond, een aantal was ook volledig in shock.” Daarop probeerde de Gentenaar te helpen door op de slachtoffers in te praten. “Ik heb gevraagd wat er gebeurd was en het eerste wat iemand zei, was dat ze aangereden waren door een auto, en dat er mensen waren uitgestapt die hen met messen begonnen neer te steken”.

Tadzjikistan was “veilige route”

Eén van de (voorlopig) vier slachtoffers is de Nederlander René Wokke (56), een ervaren reiziger die al meer dan 130 landen had gezien. Zijn vriendin Kim Postma (58) ligt nog steeds gewond in het ziekenhuis.

“Dat ze nu een ongeluk meemaken in Tadzjikistan is wrang”, vertelt zijn broer Erik Wokke in de Nederlandse krant De Telegraaf. “Dat land had juist de ‘veilige route’ moeten zijn naar doelwit Iran. Na hun vertrek in Bangkok fietsten ze eerst door China, maar daar ondervonden ze zoveel problemen met de politie dat ze het land min of meer uitvluchtten naar Tadzjikistan. En Afghanistan wilden ze al helemaal ontwijken, wegens te gevaarlijk.”

De twee Amerikanen en de Zwitser die ook omkwamen, kenden Wokke en Postma naar verluidt niet. “Ze hadden die fietsers onderweg ontmoet en fietsten samen verder”, aldus broer Erik.

IS eist aanslag op wielertoeristen in Tadzjikistan op
Nu in het nieuws