© AFP

Eerste Welshman en een straffe prestatie van Dumoulin en Froome: daarom is het een uitzonderlijk Tourpodium

Het eindpodium van de 105de Tour de France was er een om niet snel te vergeten. Geraint Thomas was de eerste Welshman ooit op het hoogste schavotje en ook Tom Dumoulin en Chris Froome zorgden voor een uitzonderlijk prestatie.

jefi

Lees ook: unieke beelden tonen triomfantelijke sfeer op bus van Team Sky: “Het team van Quintana is gedoemd om te mislukken”

Lees ook: Rennersvrouwen, kinderen én pizzabakkers: iedereen is blij dat Tour gedaan is

Britten, een Ier, een Amerikaan en een Australiër. Maar met Geraint Thomas stond er voor het eerst een renner op het hoogste schavotje van het Tourpodium met een Welsh accent. De Sky-renner zette die unieke prestatie extra in de verf door zowel op de fiets als op de Champs-Elysées de wit-groene vlag met rode draak te tonen.

Maar het Tourpodium is ook door dankzij Tom Dumoulin en Chris Froome uitzonderlijk te noemen. Dumoulin was de eerste Nederlander in 28 jaar die de Tour kon afsluiten in de top drie. In 1990 werd Erik Breukink derde na Greg Lemond en Claudio Chiappucci.

En met Girowinnaar Chris Froome werd bewezen dat de dubbel Giro-Tour toch niet onmogelijk is. Een straffe prestatie van de Nederlander en de Brit, want het is al van 1994 geleden dat er twee renners op het eindpodium van de Tour stonden die eerder ook in de top drie eindigden van de Ronde van Italië. Toen waren Marco Pantani en Miguel Indurain de succesvolle dubbelaars.

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Meer sportnieuws