© REUTERS

Britse krant doet boekje open over Qatar: “Voerde duistere campagne om WK 2022 binnen te halen”

Qatar, het gastland voor de volgende Wereldbeker voetbal in 2022, zou volgens de Britse krant Sunday Times een duistere campagne hebben gevoerd om die WK-organisatie binnen te halen. De kandidaturen van concurrerende landen zouden opzettelijk zijn beschadigd, hetgeen in strijd is met de reglementen van de Wereldvoetbalbond FIFA.

De Sunday Times brengt naar buiten dat het Qatarese organisatiecomité een PR-team en diverse oud-agenten van de CIA zou hebben betaald om “bewust foute informatie” te verspreiden over Australië en de Verenigde Staten, de belangrijkste concurrenten voor de WK-organisatie.

Qatar zou diverse invloedrijke Australiërs en Amerikanen hebben aangetrokken, die de bids van hun eigen land moesten aanvallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking “geen enkele steun” genieten, hetgeen één van de belangrijkste criteria is van de FIFA.

Qatar zou met haar campagne een zware overtreding van de FIFA-reglementen hebben begaan. Die stipuleren namelijk dat “geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen”.

De Sunday Times beweert in het bezit te zijn van een e-mail, gelekt door een klokkenluider die betrokken was bij het Qatarese WK-bid, waarin de corruptie duidelijk blijkt.

Organisatie ontkent

Het Qatarese organisatiecomité heeft zondag in een persbericht gereageerd op de beschuldigingen van de Sunday Times aan haar adres. De Britse krant publiceerde deze morgen dat Qatar een PR-team en diverse oud-CIA-agenten had ingehuurd om de WK-bids van concurrenten Australië en de Verenigde Staten te beschadigen. Qatar is formeel in haar commentaar: "Hier is niets van waar."

Qatar won de verkiezingsrace voor de Wereldbeker van 2022 in 2010, maar zou daarvoor de andere kandidaten hebben zwartgemaakt. Diverse invloedrijke Australiërs en Amerikanen werden ingehuurd om publiekelijk hun eigen organisatiecomité aan te vallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking "geen enkele steun" genieten. Dat is in strijd met de FIFA-reglementen, die stipuleren dat "geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen".

Qatar reageerde zondag ontkennend. "We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times", klonk het. "Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels."

De Sunday Times beweert te kunnen beschikken over documenten en e-mails die het tegendeel bewijzen. De FIFA reageerde met de mededeling "dat er een onderzoek naar de zaak is gevoerd en dat de conclusies van Garcia beschikbaar zijn." De Amerikaanse advocaat was na afloop van zijn onderzoek niet erg gelukkig met de FIFA. Hij baalde ervan dat de Wereldvoetbalbond slechts een samenvatting van zijn dossier had gepubliceerd.

Qatar zal het kleinste land ooit worden dat een WK organiseert. Het wordt ook de eerste Wereldbeker in het Midden-Oosten. Het toernooi zal in 2022 plaatsvinden in november en december, vanwege de te hoge temperaturen in juni en juli.

De organisatie wordt al sinds haar toewijzing beschimpt met controversie. Mensenrechtenactivisten brachten al meer dan eens de erbarmelijke omstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen naar buiten.

MEER OVER WK Voetbal 2022

Meer sportnieuws