Hevig onweer rond Antwerpen: plaatselijk zware regen en windstoten, overlast in Kennedytunnel

In Antwerpen is het rond 18u stevig beginnen onweren. De zware regen ging gepaard met windstoten. Plaatselijk zijn dit soort buien nog de hele avond te verwachten. Tot nu kreeg vooral Antwerpen zélf een hoosbui over zich heen, de randgemeenten bleven redelijk gespaard.

ph

Opvallend was de snelheid waarmee de buien kwamen opzetten: alsof ze bij compleet heldere hemel losbarstten. Dat was ook voorspeld: Noodweer Benelux kondigde onweersbuien aan over heel Vlaanderen. Eventueel zelfs met hagel: “We willen de mensen waarschuwen voor onverwachte wateroverlast en hagelbollen met een diameter van één tot drie centimeter”, aldus Noodweer Benelux. De regio ten noorden en ten zuiden van de stad bleef in de vooravond gespaard van regen, vooral Antwerpen zélf kreeg de volle laag.

© RR

© Brenda Keirsebilck

Op Antwerpen Linkeroever, bij het inrijden van de Kennedytunnel, belandden afgewaaide takken op de rijbaan. De brandweer moest die weghalen en sloot twee rijstroken af. In de andere rijrichting, richting Gent, gebeurde een kleine kettingbotsing. Een ontwortelde bomen is ook weggehaald op het terrein van de Regatta Club, aan het Galgenweel op Linkeroever.

Bekijk hieronder twee video’s van het onweer op Linkeroever rond 18.15u.

Door het hevige onweer in Zaventem zijn er donderdagavond vertragingen op Brussels Airport. “Tussen 17u en 18.45u hebben we alle grondoperaties stilgelegd”, zegt Nathalie Pierard van Brussels Airport Company. “Dat is preventief gebeurd. Concreet betekent het dat er geen vliegtuigen konden bijgetankt worden en dat de bagage niet kon in- of uitgeladen worden. Vliegtuigen die al klaar stonden om te vertrekken, zijn wel kunnen opstijgen en aankomende vliegtuigen konden ook landen. Maar er zijn wel vertragingen.”

© Buienradar

© RR

De politie van Mechelen/Willebroek waarschuwde de automobilisten voor de plotse regenval en verspreidde een video via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Interventie

De brandweer meldt een 20-tal interventies gerelateerd aan de storm. “Het ging vooral om straten die onder kwamen te staan”, zegt woordvoerster Jasmien O. “Ook in de Kennedytunnel was er wateroverlast.” De brandweer rukte ook uit voor enkele omgewaaide bomen en takken over de weg, een omgewaaide caravan en een koe die in de gracht gesukkeld was. Of dat laatste aan de storm gelinkt was is niet duidelijk.

Wateroverlast was er niet enkel door de hevige regen. De Antwerpse brandweer is al drie keer uitgerukt voor waterleidingen die het begeven hadden door de hitte. In de Schilderstraat aan het Museum van Schone Kunsten ontstond woensdagavond om die reden een waterlek aan een werf.

Lees ook: Na de hitte komt het onweer: “Gevaar voor wateroverlast”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners