Dak  Dossinkazerne dringend aan restauratie toe

Foto: Archiefbeeld PH

Dak Dossinkazerne dringend aan restauratie toe

Print
Mechelen -

De dakbedekking van de Dossinkazerne in Mechelen verkeert in zeer slechte staat. De Vlaamse overheid kent een premie van afgerond 465.315 euro toe om de restauratie aan te vatten.

“De dakbedekking van de kazerne is in zeer slechte staat. De bestaande leien bevatten asbest en moeten dringend vervangen worden”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed.

Het dak wordt opnieuw uitgevoerd in natuurleien. In de loop der jaren werden ook verschillende ramen vervangen, niet altijd naar oorspronkelijk model. Dat wordt nu rechtgezet, zodat de ramen opnieuw een eenheid vormen. Tegelijk met de restauratie verbetert een aannemer ook de isolatie van het dak en het schrijnwerk.

In de kazerne uit 1756, die tegenwoordig ook wel het ‘Hof van Habsburg’ wordt genoemd, zijn vandaag appartementen en het stadsarchief ondergebracht. Al is ze vooral de stille getuige van een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van Mechelen. Vanuit deze kazerne werden tussen juli 1942 en september 1944 meer dan 25.000 joden en 354 zigeuners verzameld en weggevoerd naar de concentratiekampen van onder meer Auschwitz-Birkenau.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio