KI bevestigt aanhouding van Wilrijkse Iraniër die aanslag plande nabij Parijs

Het koppel werd op 30 juni tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme in hun auto. Foto: isopix

KI bevestigt aanhouding van Wilrijkse Iraniër die aanslag plande nabij Parijs

Print
Antwerpen / Wilrijk -

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van Amir S., de man van Iraanse origine uit Wilrijk die ervan verdacht wordt een aanslag te hebben gepland op een conferentie in Frankrijk. De aanhouding van zijn echtgenote Nasimeh N. werd vrijdag al bevestigd.

Het stel werd op 30 juni tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme in hun auto. De twee dertigers zouden later die dag een aanslag willen hebben plegen op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK (les Moudjahidines du Peuple Iranien), ook gekend als de Iraanse Volksmoejahedien, in Villepinte nabij Parijs.

De raadkamer bevestigde de aanhouding van het koppel al twee weken geleden. De advocaten van de verdachten hadden toen geprobeerd de zitting uit te stellen, omdat ze niet in het Antwerps justitiepaleis aanwezig konden zijn door de cipierstaking. De voorzitter ging daar niet op in en de twee gingen in beroep.

Na de aanhouding van Nasimeh N. op vrijdag heeft de kamer van inbeschuldigingstelling dinsdag ook die van Amir S. opnieuw bevestigd. “Dit is de uitspraak die we hadden verwacht”, reageert Ergün Top, de advocaat van de man. “Maar we vonden het belangrijk dat ze deze keer in ieder geval aanwezig konden zijn.”

De twee, die in een appartement op de Boomsesteenweg in Wilrijk woonden, worden gezien als een ‘slapende cel’. Ze beweren zelf onder druk te zijn gezet door het Iraanse regime om de aanslag te plegen. Ze beweren ook dat ze niet wisten dat ze een bom bij hadden, en dat ze hooguit de orde zouden gaan verstoren.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio