© pn

Club en Standard openen het nieuwe seizoen: Leko oog in oog met Preud’homme

Ivan Leko nam het aan de start van vorig seizoen bij Club Brugge over van Michel Preud’homme en pakte meteen de titel. Maar Preud’homme schonk Club in 2016 wel zijn eerste eindoverwinning in elf jaar en ook zijn huidige club Standard maakte hij in 2008 al een keer kampioen. Zondag clasht de oude rot met het jonge trainerstalent in de Supercup tussen twee titelfavorieten. Spektakel verzekerd.

thst, jve

Ivan Leko wil absoluut winnen: “Het is geen titel, maar wel een trofee”

Club Bruggetrainer Ivan Leko kondigde op zijn persconferentie aan dat hij zondag in de Supercup tegen Standard zijn best mogelijke ploeg zal opstellen. Voor zover dat mogelijk is, want niet al zijn sterkhouders zijn fit. Door een blessure, of omdat ze wachten op een transfer.

Leko ziet de Supercup van zondag niet als een veredelde oefenmatch, zoals sommigen dat weleens doen. “De wedstrijd van zondag is zeker belangrijk. Het is natuurlijk geen titel, maar het blijft toch een trofee. Het is extra interessant omdat we tegen Standard spelen, vorig seizoen de beste ploeg in Play-off 1.”

De Kroaat kondigde aan dat hij zondag met zijn sterkste ploeg wil aantreden. “We willen absoluut winnen, mét goed voetbal. We zullen zien waar we al staan.”

Hoe sterk die ploeg dan zal zijn, valt nog af te wachten, want Club kampt met wat geblesseerden. Mechele (buikspieren) en Nakamba (knie) zijn er tegen Standard alvast niet bij. Zij worden klaargestoomd voor de competitie-opener tegen Eupen. Dennis viel eergisteren uit tijdens de oefenpot tegen KV Mechelen (0-0). De komende dagen moet blijken hoe groot de schade aan zijn enkel is.

Transferkoorts

Andere sterkhouders vallen dan weer naast de ploeg om een heel andere reden. Zo doen Limbombe en Diaby niet mee omwille van... transferkoorts. Vooral in het geval van Diaby is dat opvallend, want rond de Malinees blijft het momenteel nog windstil. Limbombe trekt zo goed als zeker naar Huddersfield. “Diaby? Hij speelde weinig tijdens de voorbereiding. Dat wil iets zeggen”, haalde Leko de schouders op. “We hebben met de club doorgenomen wie weg wil of mag en wie wil blijven. Voor ons is het daarom simpel.” Lees: Wesley houdt er – ondanks de interesse van Lazio – zijn hoofd bij en kan gewoon spelen. Een transfer is voor hem geen obsessie, al zou hij wel al een persoonlijk akkoord hebben met de Italianen. Ivan Leko gaf aan dat een transferdeadline zoals in Engeland – wanneer de competitie begint – geen slechte zaak zou zijn in België. De transfermarkt sluit daar al op 9 augustus.

Michel Preud’homme moet het doen zonder Carcela: “Hadden we dit geweten...”

Welkom terug bij Standard, Michel Preud’homme. De club waar er altijd wel ergens een brandje woedt. Deze keer is Mehdi Carcela de aanstoker. De Marokkaanse international werd begin deze week terug op training verwacht na zijn vakantie, maar leek dat zelf anders begrepen te hebben. Carcela kwam niet opdagen en stuurde gisteren voor de vierde dag op rij zijn kat naar de training. Heeft hij nood aan extra vakantie of probeert hij op deze manier een aanpassing van zijn contract af te dwingen?

Ook voor Preud’homme is het gissen naar een motief. “We weten het niet. De club kan hem niet bereiken”, zegt Preud’homme. “Voor mij is dit een complete verrassing. Ik heb Mehdi nog gezien nadat hij terug was van het WK en toen was er helemaal niets aan de hand. We hebben gebabbeld over voetbal en samen een datum afgesproken wanneer hij weer zou aansluiten op training. Ik was dan ook verrast dat hij maandag niet is komen opdagen.”

“Natuurlijk hoop ik dat hij nog terugkeert. Maar ik verwacht wel een uitleg”, zegt de coach. “We hebben eind mei de aankoopoptie in zijn contract gelicht omdat hij een belangrijke speler is voor ons. Anderzijds, als we hadden geweten dat we een deel van ons budget zouden uitgeven aan een speler die er nu nog niet is, dan hadden we met dat geld misschien beter een andere speler aangetrokken.”

Terug in Jan Breydel

Dat Preud’homme zondag zijn eerste wedstrijd met inzet voor Standard zal coachen in het Jan Breydelstadion, een plek waar hij nog steeds op handen gedragen wordt, vindt hij ”een leuk toeval”. “Het zal speciaal zijn. Iedereen weet dat Club Brugge een heel belangrijke club is geweest in mijn carrière. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan mijn periode daar. Maar ik ben ook een professional. Als ik werk voor een club, dan geef ik alles voor die club. Nu ik opnieuw bij Standard ben, zal ik er alles aan doen om deze club verder op te bouwen en iets neer te zetten op lange termijn.” Als geboren winnaar hoopt Preud’homme zondag meteen een eerste prijs(je) te pakken met Standard. “Het blijft toch een prijs. Als je een trofee kan winnen, dan moet je daar ook alles aan doen. We gaan proberen om zo competitief mogelijk te zijn. Met de middelen die op dit moment beschikbaar zijn.” Lees: zonder Mehdi Carcela.

Meer voetbalnieuws