© Victoriano Moreno

Vijf jaar cel gevorderd voor oom die zijn drie nichtjes misbruikte

Het openbaar ministerie heeft dinsdag vijf jaar cel gevorderd voor een dertiger uit Kalmthout, die vervolgd wordt voor het aanranden en verkrachten van zijn drie nichtjes. De man beweerde aanvankelijk dat de slachtoffertjes verliefd op hem waren en dat zij het initiatief hadden genomen.

De moeder van de drie meisjes van 7, 7 en 9 jaar oud had op 22 januari klacht neergelegd. Haar dochters waren in de eerste week van de kerstvakantie bij hun vader gaan logeren en waren daar seksueel misbruikt door hun oom, die daar ook woont.

Het zou volgens haar oudste dochter ook niet de eerste keer geweest zijn dat hij zich aan hen vergrepen had. Het meisje dacht dat het in september 2017 begonnen was. Ze legde gedetailleerde verklaringen af over het misbruik, net zoals haar zusjes.

De beklaagde beweerde aanvankelijk dat zijn nichtjes het initiatief hadden genomen: zij hadden hem gevraagd om zich te ontkleden en om met hen te ‘seksen’. “De typische schuldverschuiving die je vaak van pedoseksuelen hoort”, zei de procureur.

De dertiger gaf later toe dat er met twee van de drie meisjes iets was voorgevallen, maar het was slechts één keer gebeurd. Zijn andere nichtje had hij niet aangeraakt. De procureur zag echter geen reden om aan de verklaringen van de slachtoffers te twijfelen.

Uit het onderzoek van de gerechtspsychiater blijkt dat de beklaagde een laag IQ heeft en dat hij met een psychotische aandoening kampt. De beklaagde werd toerekeningsvatbaar verklaard, maar de deskundige vond een residentiële opname in de psychiatrie wel noodzakelijk.

De verdediging pleitte voor een straf deels met uitstel. “Mijn cliënt wil residentieel opgenomen worden. Hij beseft wat hij heeft aangericht en heeft veel spijt”, zei advocaat Cédric Monheim. De moeder van de slachtoffers vraagt voor iedere dochter 15.000 euro provisionele schadevergoeding en 5.000 euro definitief voor zichzelf.

Vonnis op 31 juli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners