© Photo News

Wegenwerken in heel Vlaanderen uitgesteld door tekort aan asfalt

Op tal van plaatsen in Vlaanderen worden wegenwerken noodgedwongen uitgesteld of vertraagd, omdat er een tekort is aan “bitumen”, een van de belangrijkste bestanddelen van asfalt. “Het gaat om een samenloop van heel veel omstandigheden, onder meer de vele wegenwerken kort voor de gemeenteraadsverkiezingen”, klinkt het bij specialisten.

Werner Rommers, Anton Goegebeur en Thys Pattyn

De West-Vlaamse stad Ieper moest deze week de heraanleg van enkele straten uitstellen, doordat de ingehuurde aannemer door een grondstoffentekort geen asfalt kan gieten. De stad en de aannemer proberen ervoor te zorgen dat de betrokken straten toch kunnen worden gebruikt door mensen die er wonen. Zo goed mogelijk, toch.

En ook elders in Vlaanderen blijven straten er half afgewerkt bij liggen. “Er is een groot tekort aan bitumen, een ruw aardolieproduct dat het bindmiddel van asfalt is”, zegt ingenieur Eli Desmedt van Vlawebo, de federatie van Vlaamse wegenbouwers.

De oorzaak van dat tekort is een samenloop van omstandigheden. “Traditioneel zijn er in het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zeer veel wegenwerken. Daarnaast is het al een hele tijd goed weer, waardoor er zonder onderbreking alle dagen kan worden geasfalteerd. En dat zorgt voor een zeer grote vraag naar de verschillende grondstoffen voor asfalt.”

Specifiek voor bitumen zijn er bij de producenten een aantal verhuisbewegingen geweest, bijvoorbeeld van Antwerpen naar Noord-Frankrijk. “Met als gevolg leveringsproblemen en -termijnen die niet worden gehaald”, zegt Desmedt. “Bovendien zijn er in Frankrijk stakingen geweest, die de productie van bitumen ook nog eens hebben vertraagd.”

Gevolg is dat verschillende wegenbouwers in Vlaanderen asfalteringswerken moeten uitstellen omdat ze niet aan voldoende grondstoffen geraken, zo bevestigt ook het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, dat op dit moment zelf weliswaar nog niet in de gevarenzone zit.