© Photo News

REACTIES. Hazard: “Hopelijk komt er morgen een massa volk opdagen”

De Rode Duivels hebben geschiedenis geschreven. Ze wonnen de troostfinale met 2-0 van Engeland en doen met een derde plaats beter dan de vierde in 1986. Bondscoach Roberto Martinez was fier op zijn spelers, Vincent Kompany droomde van een (gewonnen) finale.

Eden Hazard werd zaterdag in de kleine finale tegen Engeland al voor de derde keer op het WK tot Man van de Match uitgeroepen. De aanvoerder van de Rode Duivels toonde zich tevreden, zowel met het resultaat van de Duivels als met zijn individuele toernooi.

“We mogen trots zijn. De wereldbeker is zowel in groep als individueel uitzonderlijk geweest”, zei Hazard. “We zijn vaak bekritiseerd omdat we het niet konden tegen grote landen, maar hier winnen we van Brazilië en twee keer van Engeland. We zijn zelf een grote ploeg geworden, die binnen enkele jaren een prijs gaat pakken. Morgen gaan we goed vieren in Brussel, en komt er hopelijk een massa volk opdagen, zodat het een moment wordt dat voor altijd in het geheugen gegrift staat.”

Ga jij morgen naar Brussel? Laat het ons hier weten.

Was Eden Hazard nu de allerbeste speler op het WK? “Of ik tot beste speler wordt uitgeroepen, dat maakt niet zo heel veel uit. Diep vanbinnen weet ik toch dat ik de beste was”, zei de aanvoerder, die een knipoog toevoegde aan die laatste uitspraak.

Martinez: “Talent aan werklust koppelen”

Deze spelers verdienen die derde plaats, het beste Belgische resultaat ooit”, sprak Robert Martinez in een eerste korte reactie na het behalen van de derde plaats in Moskou. Nooit deed een Belgische ploeg beter op een WK dan deze derde plaats. “Talent brengt je ergens, maar deze groep wilde niet langer louter op talent teren, en meer bereiken. Als je aan talent werklust koppelt, kan je iets rapen. We mogen heel erg fier zijn op dit toernooi.”

Alderweireld: “Begin van nog iets mooier”

“Die bal van de lijn? Die stuitte zo dat ik bang was om mijn eigen doel te trappen! We hebben veel wilskracht getoond in de duels. We wilden echt die derde plek en we begonnen dan ook goed. We hadden de mentaliteit om er nog één keer voor te gaan, voor België. Die derde plek is mooi en we zijn daar trots op. Hopelijk is dit het begin van nog iets mooier. Het is genieten nu, maar binnen enkele maanden beginnen we weer aan een nieuwe droom!”

Kompany: “We hadden de finale gewonnen”

“Ik ben fier”, reageert een emotionele Vincent Kompany. “We hebben twee, drie dagen afgezien want we konden het (de nederlaag tegen Frankrijk, red.) moeilijk verteren. We wilden toch voor die derde plek gaan want in de geschiedenis zo hoog eindigen, was nog nooit gedaan. Dit is goed voor het Belgische voetbal. We hebben onze hele jeugd opgekenen naar de ploeg van Mexico 1986, dat was voor ons een referentiepunt. En nu zijn we een stapje verdergegaan. Dit is mooi voor de supporters. We hebben zeven matchen gespeeld en zes keer gewonnen. Als we de finale hadden gespeeld, hadden we die gewonnen denk ik.”

Kane: “Het was lastig”

“In de tweede helft speelden we zeer goed”, reageert de Engelse prijsschutter Harry Kane. “We zetten hoog druk en kregen kansen. Maar die ene bal werd van de lijn gehaald. We hebben een goed toernooi gespeeld. Al zagen we wel af. Die 120 minuten van een paar dagen geleden heeft doorgewogen. We kunnen nog veel leren en enkel beter worden. We verlaten het WK met opgeheven hoofd.”

Southgate: “Wat een talent hebben die Belgen”

Gareth Southgate was vol lof over de Belgen. “Wat een uitzonderlijk talent hebben die Belgen toch”, aldus de Engelse bondscoach. “Ik ben enorm trots op mijn spelers maar we staan nog niet zo ver als de Belgen. Zij hebben het beste team in hun geschiedenis. Dat is gebleken. Mijn spelers waren vermoeid. We hadden maar twee dagen om echt te recupereren. Dat deed zich gevoelen. Maar ik moet eerlijk zijn, we zijn realistisch. We eindigen hier in de top-vier op het WK maar we zijn niet het vierde beste team ter wereld. Dat heb ik ook nooit verstopt.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS

Meer voetbalnieuws